Andermans Veren

Het is een wonderbaarlijk zootje ongeregeld dat morgenavond ten gehore wordt gebracht in de radioversie van het programma Andermans veren: Nederlandstalige uitvoeringen van befaamde Beatle-nummers uit de collectie van verzamelaar Vic van de Reijt. Geen mens staat er nog bij stil, maar Van de Reijt wel: diverse Nederlandse artiesten hebben, vooral in de jaren zestig, een Beatle-nummer op de plaat gezet in de hoop op hit-succes. Dat lukte maar in één geval, toen Wim Kan voor een parodistisch lied over premier Jelle Zijlstra de deun van Yellow submarine leende: ,,Waar we heen gaan, Jelle zal wel zien.'' Johnny Hoes zong het vervolgens de hitparade in. Maar van de meeste anderen is weinig tot niets terechtgekomen.

Des te leuker om nog eens te horen hoe hopeloos al die pogingen waren. Peter Koelewijn vertaalde I wanna hold your hand in Geloof maar dat ik ren, een zekere Guus Geluk zong Ik voel me prima (oftewel Ob-la-di ob-la-da), Tobi Rix vertolkte She loves you als Yé yé yé, terwijl de Mounties dat als de Mountel Beatles zongen, en Bueno de Mesquita vervormde When I'm 64 tot Als ik zestig ben – allemaal vergeefs. En dat is nog niet eens alles, want er zit zelfs een opname uit een IKON-programma tussen, die nooit op de plaat is verschenen: een door Ivo de Wijs vervaardigde pubertekst op Yesterday: ,,Puistenkop – ik sloeg er met mijn beide vuisten op...''

Het is, alles bij elkaar, een treffend voorbeeld van het soort schatzoekerij waarin samensteller Kick van der Veer is gespecialiseerd.

Vergelijkbaar speurwerk verricht hij ook voor de tv-versie van Andermans veren, die vanaf vanavond weer vijf weken te zien is. Jacques Klöters en hij fungeren daarin tevens als de deskundigen die commentaar geven op de vertoonde fragmenten – af en toe ietwat wijsneuzig en soms ook aanvechtbaar, maar ze weten tenminste wel waar ze het over hebben. En in elk geval biedt de formule een goed excuus voor het vertonen van veel mooi en vaak verrassend archiefmateriaal, waar verder bijna niemand ooit meer naar omkijkt.

Wegens het succes van Andermans veren heeft de AVRO intussen ook een site geopend met informatie over de radio- en tv-afleveringen, ruimte voor vragen en links naar andere cabaret-sites. Zo gaan de oude en de nieuwe media aardig samen.

Andermans veren, Ned.1, 22.07-22.42u. en morgen, Radio 2, 18.04-19.00u.

(www.avro.nl/andermansveren)

    • Henk van Gelder