Ajax blijft amper overeind

Het saneringsproces bij Ajax wordt niet alleen belemmerd door de beperkte kwaliteiten van de huidige selectie. Steeds nadrukkelijker frustreert de naargeestige ambiance in de Arena het beleid van trainer Adriaanse om zijn elftal een jeugdig elan te geven. Met aantrekkelijk voetbal gaat de noodzakelijke renovatie bij de Amsterdammers toch al niet gepaard. Maar op alweer de 23ste grasmat ,,had alleen schaatser Gianni Romme uit de voeten gekund'', constateerde RKC-coach Jol gisteravond, nadat zijn ploeg zich met een 3-0 nederlaag te kort had gedaan.

Adriaanse grapte dat Ajax het zoveelste tapijt noodgedwongen uit Duitsland had laten komen. ,,Een Heimat dus.'' De club heeft tegenwoordig een heus `grascomité' samengesteld in een wanhopige poging de erbarmelijke kwaliteit van de speelvloer te verbeteren. Directeur opleidingen Leo Beenhakker heeft die denktank volgens Adriaanse de olijke naam Task Gras Force meegegeven.

De technische staf zal zich wellicht minder vrolijk maken over de spiegelgladde mat als blijkt dat Chivu een ernstig lijkende knieblessure heeft opgelopen, omdat zijn rechtervoet tijdens de warming-up bleef haken achter een graspol. Clubarts Bon en fysiotherapeut Van Dord hadden trainer Adriaanse echter verzekerd dat het letsel aan de mediale binnenband in de knie van de Roemeen niet was te wijten aan de conditie van de grasmat. Chivu strompelde in de 28ste minuut van het veld, waardoor zowaar Sier weer eens voor het voetlicht mocht treden.

Het was een wonder dat niet meer spelers geblesseerd raakten in wat Adriaanse schertsend ,,een Holiday on Ice show'' noemde. Zijn collega Jol had zich tijdens de openingsfase van het duel nog boos gemaakt op zijn spelers in de veronderstelling dat ze het verkeerde schoeisel hadden aangetrokken. ,,Maar zelfs de jongens die noppen met een lengte van 17 millimeter onder hun schoenen hadden geschroefd, bleven niet op de been. Het leverde soms lachwekkende situaties op. Keeper Van Dijk heeft geen bal fatsoenlijk getrapt. Iedereen schijnt de ijsvloer in de Arena te accepteren. Maar als verdedigende ploeg waren wij extra in het nadeel.''

Daar stelde Ajax-trainer Adriaanse tegenover dat ook aanvallend voetbal tot mislukken was gedoemd op het veld dat door de spelers als een zeepkist werd ervaren. Het hinderde onder meer routinier Witschge, die zijn basisplaats dankte aan de selectie van de pas 17-jarige Van der Vaart in het Nederlands elftal onder 18 jaar. Toch is het wachten op de eerste schadeclaim van een voetballer die een blessure overhoudt aan de miserabele werkvloer in de Arena. ,,De spelers lopen inderdaad meer risico op dit veld'', erkende Adriaanse, daarbij wijselijk niet sprekend van onaanvaardbare risico's.

Het is gênant dat de directie van de Arena en het bestuur van Ajax er na vier jaar maar niet in slagen een fatsoenlijke grasmat neer te leggen. Maar is het dode gras in de Arena niet tevens het symbool van de neergang bij Ajax? Veel aanwezigen moeten zich tijdens Ajax-RKC bij een begrafenis hebben gewaand. Het leek alsof de 30.000 toeschouwers zich reeds hadden voorbereid op een armoedig schouwspel, want de stiltes waren even drukkend als veelzeggend. De spelers van Ajax en RKC konden die negatieve sfeer nauwelijks doorbreken.

Al in de negende minuut vierde Ajax-spits Machlas de geboorte van zijn tweede zoon met een doelpunt op aangeven van Wamberto. Zeven minuten na rust kroonde de Griek zich tot topscorer van Ajax, toen hij na een voorzet van Bergdolmo knap wegdraaide bij RKC-verdediger Nascimento en doelman Van Dijk opnieuw passeerde: 2-0. Zover had RKC het nooit mogen laten komen, maar trainer Jol verlangt al het gehele seizoen naar een scorende spits. ,,Met een afmaker als Spartaan Elkhattabi hadden we nu op de vierde plaats gestaan.''

Ajax mocht zich bovendien gelukkig prijzen dat doelman Grim na zijn rode kaart tegen FC Utrecht werd vrijgesproken door de aanklager van de KNVB. De 36-jarige keeper pareerde in de eerste helft schoten van Cornelisse en Hoogendorp. In de 35ste minuut werd Grim op de doellijn geassisteerd door verdediger De Cler. Ook in de tweede helft redde Grim fraai na een inzet van Hoogendorp, waarna invaller Van der Meyde het zielloze duel pas drie minuten voor tijd weer kleur gaf.

Na een knappe solo zette de rechtsbuiten de tweede invaller Arveladze vrij voor het doel van RKC en met een boogbal besloot de Georgische aanvaller het duet al even fraai: 3-0. Maar net zo pijnlijk als de ontluisterende beelden in de documentaire `Daar hoorden zij Engelen zingen' over een jaar vol treurnis bij Ajax was de conclusie dat in de Arena niet viel te voetballen. Al is dat sinds de oplevering van het gedoemde stadion in 1996 nooit anders geweest.

    • Robèrt Misset