Wipneus en Pim

`Een kinderfeestje voor grote mensen', zo noemen dj's Wipneus en Pim de dansavonden die ze overal in het land organiseren. Gehuld in oranje soulbroeken, met kralenkettingen om en gouden kroontje of feestmuts op, draaien ze televisietunes en discohits uit de jaren zeventig. Het publiek draagt rare brillen en pruiken, zwaait met sterretjes en gooit met serpentines. Ze doen mee met een uit-de-maat-danswedstrijd om een kleurplaat van De Berenboot te winnen. Dj's Wipneus en Pim, een paar jaar geleden begonnen in 't Paard in Den Haag, zijn een groot succes. Nu mogen ze hun kunstjes vertonen op BNN. `Dj's Wipneus en Pim in televisieland.'

Het thema van de eerste aflevering is `beesten'. De beren-top 3 van dj Pim bevat de muziek van Bolke de Beer en Beertje Colargol. De zaal zingt mee en danst, met een enthousiasme dat, wanneer je er niet bij bent geweest, moeilijk te begrijpen is. George Baker wordt onthaald als een god en zingt zijn megahit uit 1975 Una paloma blanca, oftewel `Een witte duif'. Is het nostalgie of is het camp? Wipneus en Pim doen op geheel eigen wijze de jaren zeventig nog eens over: hun klungelige vrolijkheid doet vergeten dat die wel eens het `saaiste decennium van de eeuw' zijn genoemd.

Het optreden met publiek wordt afgewisseld met rommelige korte filmpjes, over de Volendamse palingpop met Annie Schilder van BZN. Ook zien we meneer Van Rijssen, die ooit in Avro's Wiekentkwis stond met zijn caviabak, naast `het pratende pak' Fred Oster. Voor de gelegenheid jaagt hij cavia André van Duin tussen de schotjes door. ,,Het is geen sjoelbak, hoor'', zegt hij als dj Wipneus wat al te enthousiast met cavia Bart de Graaff in de weer is. ,,Heeft u thuis cavia's?'' wordt Van Rijssen gevraagd. ,,Nee, ik heb alleen fazanten.'' Gerard Joling zingt het Barbapapa-lied en als tenslotte het onvermoeibare publiek de pasjes doet van de `meest idiote plaat aller tijden', de Vogeltjesdans, dan wordt het zelfs de dj's te gortig: ,,Dit is heel erg.''

Dj's Wipneus en Pim in televisieland. Ned.2, 0.05-0.30u.

    • Martijn Meijer