Westerterp wil geen Bakker worden

Oud-minister Westerterp raakte dinsdag betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Nu zoekt hij bewust de publiciteit, om het Marco Bakker-effect te vermijden.

Je bent oud-minister of je bent het niet. Op het moment dat Tjerk Westerterp (69) de parkeerplaats van het politiebureau in Eindhoven op werd gereden om een blaastest te ondergaan, stonden daar al de eerste journalisten. Geen wonder, vindt Westerterp. Eerder hadden zijn gegevens al uitgebreid via de politieradio door de ether geschald. Westerterp: ,,De politie bood er al excuses over aan. Sorry, foutje. We hadden even moeten scramblen, zeiden ze.'

Dinsdagavond eindigde een ,,best gezellig dagje' op het politiebureau. Westerterp, oud-minister van Verkeer en Waterstaat, had met een club Brabantse ondernemers een jaarlijks uitstapje gemaakt. De ondernemers bezochten de fabriek van Ferrari in Bologna, dronken een wijntje bij de lunch en namen het vliegtuig terug naar Nederland. Ook daar dronk Westerterp een paar biertjes, ,,zoals dat gaat in een vliegtuig.'

In Nederland aangekomen wachtte de ondernemers nog een diner in Heeze. Westerterp, onderweg naar dit adres, reed met zijn Mercury op de Anthony Fokkerweg in Eindhoven een tegenligger aan. De airbag en gordel vingen Westerterp op zijn tegenligger had minder geluk. De Seat van deze 52-jarige man uit Valkenswaard werd frontaal geraakt en de man raakte zwaar gewond. Op dit moment is zijn toestand stabiel.

Westerterp bekent zijn schuld bij het ongeluk. ,,Bij de blaastest had ik een alcoholpromillage van 0,65, ruim te veel dus. Ik ben op de linkerhelft beland, al weet ik niet hoe.' De Ulvenhouter zat te telefoneren in de auto, maar of dat de oorzaak was? ,,Ik weet het niet meer, ik herinner me weinig van het ongeval.'

Tot zijn verbazing hoorde Westerterp, even later in de politieauto, zijn persoonlijke gegevens op de politieradio. ,,Moet dat nou, vroeg ik nog.' Maar het kwaad was al geschied. Scanners hoorden op de radio dat een 69-jarige oud-minister uit Ulvenhout betrokken was bij een auto-ongeluk, en daarna wist iedereen het. Een uur na het ongeval kwam het ANP met een bericht.

De politieagent in de auto bood zijn excuses aan, zegt althans Westerterp. Maar de politie Eindhoven zegt van niets te weten. ,,Wij hebben op de politieradio alleen gemeld dat het ging om een 69-jarige man uit Ulvenhout. De pers heeft niet van ons gehoord dat het ging om een oud-minister', aldus een woordvoerder.

Hoe het ook zij, voor Westerterp zat er weinig anders op dan geduldig de pers te woord staan. ,,Ik wil het Marco Bakker-effect vermijden. Hij kwam met tegenstrijdige verhalen naar buiten en deed geheimzinnig.' Iedere vraag krijgt daarom een antwoord. ,,Ze vragen van alles. Bent u extra geemotioneerd omdat uw zoon ooit na een auto-ongeluk is overleden? Is het niet vreemd dat juist de uitvinder van de blaastest tegen de lamp is gelopen? Het doet pijn, maar ik blijf er vriendelijk onder.'

Westerterp

In de intro boven het stuk Westerterp wil geen Bakker worden (in de krant van 30 november, pagina 2) stond ten onrechte dat oud-minister Westerterp de publiciteit zoekt. Dit is onjuist. Westerterp gaat publiciteit niet uit de weg.

    • Guus Valk