Waarde van Versatel een vijfde lager

De neergang van de Nasdaq blijft gevolgen hebben voor de Amsterdamse beurs. Vanochtend moesten de Nederlandse technologie- en telecomfondsen voor de derde achtereenvolgende morgen diep buigen.

De hardste tik kreeg Versatel. Het telecombedrijf verloor 20,7 procent en noteerde vroeg in de middag 11,10 procent. De reden voor de duikeling was volgens analisten het afketsen van fusiebesprekingen tussen Northpoint, een partner van Versatel, met Verizon. De verwachting is dat dat ook negatieve gevolgen zal hebben voor de samenwerking van Versatel en Northpoint in Versapoint. Het tekent de angst onder belegger dat zulk nieuws het bedrijf op een daling van eenvijfde van zijn beurswaarde komt te staan.

Het verlies dat de aandelen uit de technologiesector gisteren in de ochtendhandel opliepen, werd voor een groot gedeelte gistermiddag weer goedgemaakt. ASM Lithography en Philips wisten het verlies zelfs om te buigen en noteerden beide een winst aan het einde van de handelsdag.

Vanochtend zette dat herstel zich niet door. In tegendeel, de technologie- en telecomaandelen werden en masse in de uitverkoop gedaan. ASM Lithography kelderde ruim 6,5 procent naar 24,13 euro, Philips zag zijn marktkapitalisatie met 7,5 procent afkalven. De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers gaf het aandeel Philips een negatief advies. Een aandeel Philips werd rond het middaguur voor 38,39 euro verhandeld. Ook Getronics, dat vorige week het historische verlies van 41 procent leed, verloor weer 6,4 procent. De automatiseerder wordt eerdaags uit de MSCI Europa index gehaald, een belangrijke graadmeter voor financiële partijen. Zo'n verwijdering betekent over het algemeen een daling van de koers, omdat veel portefeuillebeheerders het aandeel dan niet meer automatisch vasthouden.

Telecombedrijf KPN bevond zich vanochtend ook weer in de kopgroep van verliezers. Een belangrijke strategische partner van KPN, het Japanse NTT Docomo, gaat een strategische alliantie aan met het Amerikaanse AT&T Wireless. De beleggers konden dat nieuws niet waarderen. Het aandeel KPN kelderde 5,6 procent en noteerde ronde het middaguur 15,10 procent, ruim onder de uitgiftekoers van 17 euro die KPN rekende voor de aandelen die bij de recente emissie zijn geplaatst. Ook het aandeel Koninklijke Olie, de een na grootste zwaargewicht in de AEX, beleefde vanochtend een voor zijn doen forse daling. De oliemaatschappij lijdt onder de daling van de olieprijzen, en verloor vanochtend weer 2,8 procent op 69,40 euro. Om 12.30 was de AEX-index 1,6 procent gedaald naar 652,12 punten.

De beleggers zochten hun toevlucht tot de defensieve fondsen. Ahold klom 0,9 procent, Unilever 0,7 procent en Vendex 1,2 procent. Warenhuisdconcern Vendex profiteert van oudsher van het huidige jaargetijde, wanneer consumenten grote uitgaven doen.