Verbod EU op diermeel in veevoer

De Europese Commissie wil geen dier- en beendermeel meer in het veevoer. Het voorstel moet het consumentenvertrouwen herstellen en een eind maken aan het verwarrende beleid van de EU-lidstaten.

Volgens de nieuwe vergaande voorstellen van de Eurocommissarissen Byrne (Gezondheid en Consumentenbescherming) en Fischler (Landbouw) komt er een tijdelijk algemeen verbod op de verwerking van dier- en beendermeel in veevoer. Frankrijk en Duitsland volgen daarmee Groot-Brittannië en Portugal die al een dergelijk verbod hadden. Daarnaast worden alle niet geteste runderen ouder dan 30 maanden uit de markt en de voedselketen verwijderd en ook zullen alle ingewanden van alle runderen moeten worden vernietigd, een maatregel die Frankrijk wegens een oplaaiende BSE-crisis onlangs al nam. De Europese ministers van landbouw zullen zich maandag over de voorstellen buigen. De crisis rond BSE, die bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken, komt mogelijk ook eind volgende week aan de orde tijdens de Europese top in Nice.

,,De exceptionele keten van gebeurtenissen, maakt een exceptioneel antwoord nodig'', zei commissaris Byrne. Volgens hem zijn de Europese consumenten ,,in verwarring'' geraakt door de verschillende maatregelen van de lidstaten. Byrne acht een algeheel verbod op dier- en beendermeel ook voor varkens en kippen, die niet vatbaar zijn voor BSE nodig omdat er nu onvoldoende vertrouwen bestaat in de controlemaatregelen van de individuele lidstaten. ,,Ik heb herhaaldelijk gezegd dat bestaande Europese controlemaatregelen, indien strikt uitgevoerd, de veiligheid van dier- en beendermeel waarborgen.''

De Europese Commissie kondigde al eerder aan dat vanaf 1 januari 2001 alle `risicodieren' en vanaf 1 juli 2001 alle runderen ouder dan 30 maanden moeten worden getest. Zij gaat nu nog een stap verder met de nieuwe voorstellen. Commissaris Byrne maakte gisteren duidelijk dat hij de lidstaten wil stimuleren nog sneller een volledig testprogramma op te zetten. De commissie volgt met haar voorstellen het advies van het Wetenschappelijk Stuurcomité, dat zich boog over nationale maatregelen van enkele lidstaten.

De Europese Commissie kondigde ook financiële steun aan voor de landbouwsector in verband met de maatregelen tegen BSE. De voorschotten voor rundvleespremies gaan omhoog van 60 naar 80 procent en de marktinterventie zal soepel worden toegepast om de prijsdruk, door de sterk verminderde vleesconsumptie, te verlichten. De Europese Commissie betaalt volgens Eurocommissaris Fischler 70 procent van een ,,opkoop- en destructieplan'' voor niet geteste runderen ouder dan 30 maanden, terwijl lidstaten de rest betalen. Fischler schatte de kosten voor Brussel bij een daling van de vleesconsumptie met 10 procent op 875 miljoen euro. Volgens Fischler zijn er voldoende alternatieven voor beendermeel als veevoer, waaronder het nu al veel geïmporteerde, eiwitrijke soja.

BSE-spookpagina 15

    • Hans Buddingh'