Turkse banken niet bang

De Turkse banken met een vestiging in Nederland zeggen niet bang te zijn dat zij aan de financiële crisis in hun thuisland ten onder zullen ten onder zullen gaan. ,,Het probleem in Turkije speelt bij een aantal kleine banken,'' zegt algemeen directeur M. Zekisansal van de Ziraat bank, volgens Zekisansal de grootste bank van Turkije. ,,Geen van de Turkse banken in Nederland is onder curatele gesteld of zelfs maar in de problemen gekomen.'' Directeur H. Risch van de Demir Halk Bank is het met Zekisansal eens. ,,De Nederlandse vestigingen van de Turkse banken staan los van de ontwikkelingen in Turkije. Wij hebben twee moeders: de Demir bank en de tweede staatsbank van Turkije, de Halk bank.''

Turkse banken zijn hier sinds enkele jaren aan een opmerkelijke opmars bezig. Ze bieden vaak hogere rentes dan de Nederlandse banken. Volgens De Nederlandsche Bank is er geen reden tot ongerustheid over de Turkse banken.