Strijd onder de grond om ruimte voor kabels

De talloze kabels van telecombedrijven zitten waterleidingbedrijven in de weg. Het onderhoud aan waterleidingen kan soms niet worden gedaan zonder dat glasvezelkabels worden beschadigd.

Vooral in de grote steden worden telecombuizen uit ruimtegebrek bovenop de dieperliggende infrastructuur voor water, gas en elektriciteit gelegd. In Amsterdam worden tijdens onderhoudswerkzaamheden drastische maatregelen niet geschuwd door het waterleidingbedrijf, zoals het doorzagen van lege telecombuizen.

Het probleem is ontstaan na de liberalisering van de Nederlandse telecommarkt in 1997. Nederland telt naast oud-monopolist KPN op dit moment ongeveer 250 telecombedrijven. Alleen in Amsterdam zijn op dit moment al achttien verschillende telecombedrijven bezig met graafwerkzaamheden.

Het Waterleidingbedrijf Midden Nederland (WMN) ontvangt sinds enkele jaren ongeveer 20 schadeclaims per jaar wegens kapotgetrokken kabels, aldus een bedrijfsjurist. WMN wil niet opdraaien voor deze kosten en is een dialoog begonnen met telecombedrijven, waaronder KPN.

Gemeenten vinden dat ze op basis van de telecommunicatiewet het recht hebben om te bepalen waar de kabels van telecombedrijven mogen worden gelegd. KPN bestrijdt dat en vindt dat gemeenten alleen mogen beslissen over het tijdstip van de graafwerkzaamheden. Telecombedrijven werken vaak samen bij de aanleg van netwerken om zo geld te besparen.

IN DE KNOOP: pagina 14

    • Stéphane Alonso