Spartaan Elkhattabi oogst lof in de Kuip

Topscorer Ali Elkhattabi verloor gisteren met Sparta tegen stadgenoot Feyenoord (2-1). Volgend jaar hoopt de 23-jarige Marokkaanse international een vaste bespeler van de Kuip te worden.

Als een van de weinige Spartanen kon Ali Elkhattabi met voldoening terugkijken op de matige derby met Feyenoord. In de Kuip, de voetbaltempel waar hij zo graag zijn carrière wil voortzetten, stak de 23-jarige aanvaller boven de grijze middelmaat uit. Hij wilde ook iets laten zien aan de duizenden Rotterdammers die zelden of nooit Het Kasteel aandoen. Dat lukte met een doelpunt en een paar fraaie acties. Hij kreeg na afloop de complimenten van Feyenoord-trainer Bert van Marwijk. Een schrale troost na een 2-1 nederlaag.

Samen met Robin Nelisse van AZ voert Elkhattabi nog steeds de nationale topscorerslijst aan. Van de negentien competitietreffers van Sparta scoorde hij twaalf keer. Hij is niet groot van stuk en dat maakt zijn succes het des te opvallender. Hij bezorgde Ulrich van Gobbel en Ferry de Haan, de `reuzen' van Feyenoord, veel werk. Elkhattabi blijft bescheiden. ,,Ik heb veel te danken aan Bram Marbus die voor mij in de spits staat. Hij stelt mij vaak in de gelegenheid te scoren.''

Hoewel Sparta op de ranglijst is weggezakt naar de derde plaats van onderen, kan het seizoen voor Elkhattabi niet meer stuk. Na een mislukt avontuur bij Heerenveen is hij onder zijn voormalige jeugdtrainer Dolf Roks volledig opgeleefd. Zijn contract bij Sparta loopt nog anderhalf jaar door, maar de kans dat hij die verbintenis uitdient, acht hij zelf niet groot. Aan het einde van dit seizoen zou hij bijvoorbeeld de overstap naar een topclub willen maken. En bij voorkeur naar stadgenoot Feyenoord. ,,Het zou voor elke speler een droom zijn hier te spelen'', mijmerde hij gisteravond. ,,Zo dicht bij huis, bij zo'n club. Maar met een andere topclub stel ik me ook tevreden.''

Elkhattabi kan voor een gelimiteerde transfersom weg en kost dus niet te veel. Maar concrete belangstelling is er nog niet geweest. Frank Arnesen van PSV heeft zijn zaakwaarnemer Arnold Oosterveer alleen laten weten hem te volgen op de velden. Het is misschien niet in Elkhattabi's voordeel dat hij vooral tot zijn recht komt in een systeem met twee spitsen.

Sparta-trainer Roks: ,,Met Ali in de ploeg kun je nooit over de flanken spelen. Als je dat wel doet en je moet verdedigen, krijg je problemen. Hij is vooral een aanvallende middenvelder.'' Roks raakt niet in paniek als Elkhattabi de onvermijdelijke overstap maakt naar een andere club. ,,Dan kan ik met drie spitsen gaan spelen. Dat doe ik toch het liefst. En met het geld van de afkoopsom voor Ali zou ik weer nieuwe spelers kunnen kopen. Bijvoorbeeld Claudio van PSV.''

Roks omschrijft zijn raspaardje Elkhattabi als een `waanzinnige liefhebber'. Dat merkt de trainer ook op de trainingen waar hij altijd fanatiek is. Hoewel zijn naam misschien anders doet vermoeden, was Elkhattabi gisteravond een van de vijf uit de Rotterdamse regio in de derby. Bij Feyenoord kwam alleen De Haan uit de omgeving (Capelle a/d IJssel). Bij Sparta zouden doelman Frank Kooiman (Vlaardingen), Yurtcan Kayis (Rotterdam), Elkhattabi en invaller Dave van der Meer (Rotterdam) moeten weten wat het derby-gevoel is. Roks, zelf afkomstig uit Zierikzee: ,,Met al die invloeden van buiten praten we niet meer over een echte derby.''

Hoewel geboren in Nederland komt Elkhattabi uit voor het nationale team van Marokko, het land van zijn ouders. In interviews liet hij al weten zich meer een Nederlander te voelen. Vooral als het gaat om relativering. Maar toen hij gisteren zijn team moest analyseren was hij misschien iets te subjectief. ,,We missen alleen resultaten. Sparta voetbalt als een goed collectief. De opbouw is beter geworden en we creëren veel kansen. Het moet er een keer uitkomen.''

De realiteit was dat Feyenoord verzuimde Sparta met grote cijfers te verslaan. Na het eigen doelpunt van Kayis kregen met name Bonaventure Kalou en Jon Dahl Tomasson enorme kansen om de marge fors te vergroten. Pas een kwartier voor tijd zorgde Patrick Paauwe voor 2-0 na een vrije trap van Van Gobbel. In de tachtigste minuut bracht Elkhattabi Sparta terug in de wedstrijd, toen hij met een boogbal twee verdedigers en de veel te ver uitgelopen doelman Jurek Dudek passeerde.

Sparta behaalde dit seizoen slechts twee competitiezeges. Het won met 3-0 van Ajax, maar het verloor met 5-3 van RBC. ,,De komende weken moeten we punten verzamelen'', zei trainer Roks. ,,We hebben nu John Nieuwenburg gehuurd van Ajax als verdedigende middenvelder. Misschien dat er nog zo'n speler bijkomt. Uiteindelijk moeten we hoger kunnen eindigen dan vorig seizoen, toen we dertiende werden.''

    • Erik Oudshoorn