Spanje

Kerstmarkt

Kerstmis nadert en dat is een goede tijd om Barcelona te bezoeken. In de straten brandt de kerstverlichting en de etalages laten een variëteit aan kerststalletjes zien. Anders dan in de rest van Spanje vieren de Catalanen ook een tweede kerstdag. Voor de kathedraal en in de omringende straten in de gotische wijk wordt een levendige kerstmarkt gehouden. Bij enkele honderden stalletjes zijn alle attributen te krijgen voor de kerstboom en de kerststal, waaronder vele uitvoeringen van de drie wijzen uit het oosten, die voor de Spaanse kinderen als Sinterklaas fungeren. Van 1 t/m 22 dec. Dagelijks 10-22u. Inl. 0034 933689730.

Verdi

Het operahuis Gran Teatre del Liceu, waar alle groten der aarde hebben opgetreden, is na een verwoestende brand herbouwd en draait nu weer een jaar. Het prachtige neo-barokke gebouw aan de Ramblas in Barcelona is een bezoek meer dan waard, vooral tijdens een operavoorstelling. Het is moeilijk aan kaartjes te komen, maar soms is er nog wel een plaatsje te krijgen waar men desnoods het toneel niet goed ziet, maar toch geniet van geluid en entourage. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat Giuseppe Verdi overleed en dat wordt uitgebreid herdacht met een reeks opera's, te beginnen met Un ballo in maschera. Op Verdi's sterfdag, 27 januari, wordt vanaf 11u 's ochtends een marathon gehouden met muziek uit al zijn opera's. Gran Teatre del Liceu, Rambla 51, Barcelona. Un ballo in maschera, tussen 4 dec. t/m 3 jan, op verschillende dagen. Tel. 0034 934859900.

Muziek

Liefhebbers van hard rock kunnen in Madrid hun hart ophalen bij een concert van de Australische band AC/DC, die ook in Nederland mateloos populair is. Wie deze muziek te gortig is, kan terecht bij Joan Manuel Serrat, de beroemde Catalaanse bard uit de jaren '60 en '70 die het meermalen aan de stok kreeg met het Franco-regime wegens zijn toen controversieel geachte teksten. Zijn chansons zijn pure poëzie en trekken tegenwoordig een wat ouder publiek.

AC/DC, Palacio de los Deportes de la Comunidad de Madrid, Avenida Felipe II, Madrid. 10 t/m 12 dec. Bestellen 0034 91 5956200. Joan Manuel Serrat, Palacio del Congreso de Madrid, Paseo de la Castellana 99. 9 t/m 12 dec. Bestellen 0034 902400222.

En verder

Picasso in Spaanse collecties, tentoonstelling. T/m 14 jan. In Museo Esteban Vicente, Plazuela Bellas Artes, Segovia. Tel. 0034 921462277. 15 eeuwen kunst en kunstnijverheid van Aziatische nomadenstammen. T/m 30 dec. In Fundació la Caixa, Passeig de Sant Joan, Barcelona 108. 0034 93 4768600. 20ste-eeuwse kunstenaars uit Castilla-La Mancha, reizende tentoonstelling. T/m 6 dec. In San Marcos kerk, Toledo. Maritieme beurs. T/m 3 dec. In Fira de Barcelona, Avda. Reina Maria Cristina.

Tel. 0034 932332000.