Selectie Theater

Ruigoord

, de geboorte (deel 1)Zielsverhuizing is geen gangbaar onderwerp voor een theatervoorstelling. Een gemakkelijk onderwerp is het ook niet, want het onzichtbare moet zichtbaar worden gemaakt. Regisseur Carina Molier krijgt dat voor elkaar, in een multimediale séance met Gerardjan Rijnders als goeroe en verteller. Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam, 1, 2 en 5 dec.

Little Shop of Horrors

Bill van Dijk, Joke de Kruijf, Thomas van Luyn en de vleesetende plant in de geestigste musical van dit seizoen. 1 dec Gouda Schouwburg; 2 dec Sittard Stadsschouwburg; 7 dec Drachten De Lawei.

Conijn van Olland

Snel gemonteerde en vaak verrassende Orkater-collage, met Beppe Costa als de broer van Napoleon die de eerste koning van Nederland was. T/m 2 dec Den Haag Theater aan het Spui; 7 t/m 23 dec Amsterdam Bellevue.

Een nagelaten bekentenis

Bij het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' fin-de-siècle-roman tot een ijselijke monoloog. De verteller die Thijs neerzet is een kille moordenaar en tegelijkertijd een gevoelige, naar contact met zijn medemens snakkende heer. En zo ontstaat het portret van een verknipt mens in een omgeving met een zichzelf tegensprekende moraal. 1 & 2 dec Amsterdam Bellevue; 3 dec Eindhoven Stadsschouwburg; 5 dec Rotterdam Schouwburg; 6, 7 dec Leiden Laktheater.

De feestwinkel

Teer en intrigerend stuk van Thomas Verbogt, met Chris Jolles en Hilde de Mildt als twee zussen die ieder iets geheim willen houden. 1 dec Wassenaar De Warenar; 2 dec Raalte Hoftheater.

Bernhard

In haar afscheidsvoorstelling bij Toneelgroep Amsterdam speelt Sigried Koetse een kreng van een actrice, en die actrice speelt een onuitstaanbare koningin... Een komedie vol zelfspot en dubbele bodems, gemodelleerd naar Am Ziel van Thomas Bernhard en op de spits gedreven door schrijver/regisseur Gerardjan Rijnders. Amsterdam Schouwburg 1 & 2 dec

De pianostemmer

Cabaretier Bert Klunder speelt een somberaar die grappig is ondanks zichzelf. 1 dec Groningen Oosterpoort; 2 dec Nieuwegein De Kom.

Cookin'

Komische manipulaties en percussie met potten, pannen en bestek, door twee koks, een kokkinnetje en een koksmaatje uit Zuid-Korea. 1 dec Venray Schouwburg; 2 dec Venlo De Maaspoort; 4 dec Gouda Schouwburg; 7 dec Lochem Schouwburg.

Penetrator

In Anthony Neilson's toneelstuk zaait een indringer angst en tweedracht maar ook zoiets als liefde. Heftig-teder ensemblespel van drie jonge acteurs, geregisseerd door Ivar van Urk. 1, 2 dec Den Haag, Het Nationale Toneel - Guido de Moorzaal.

Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen

Minou Bosua en Ingrid Werner, alias de Bloeiende Maagden, spelen cabaret over de zin van het leven, als een spannende quiz met diverse kandidaten en harde vragen. 1 dec Eersel De Muzenval; 2 dec Leiden Schouwburg.

Verzameld werk

Ellen Vogel en Roos Ouwehand houden elkaar mooi in evenwicht in een stuk van Donald Margulies over een jonge schrijfster die in de leer wil bij haar grote voorbeeld. 1 dec Winschoten De Klinker; 3 dec Rotterdam Schouwburg; 6 dec Breda Chassé Theater.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 1, 2 dec Purmerend De Purmaryn.

There's no Business like Show Business

Vrolijke revue met de grootste hits van Irving Berlin in een lichtvoetig biografisch kader en Jon van Eerd als bezienswaardig middelpunt. 1, 2 dec Delft De Veste; 7 dec Roermond De Oranjerie.

Rose

Henny Orri is een actrice van 75 die in de monoloog Rose geen blad voor de mond neemt. Rose overleefde het getto van Warschau en al haar echtgenoten. Daarover vertelt zij vol humor en zelfspot. Mooie tekst van Martin Sherman, goede vertaling, dienstbare en subtiele regie. 6 dec Kampen Stadsgehoorzaal; 7 dec Stadskanaal Theater Geert Teis.

En verder

42nd Street, musical als een schuimtaart, met massale tapdans, weelderige tableaus en vakwerk t/m 3 dec Nijmegen Stadsschouwburg; nieuw en oud repertoire van Herman van Veen t/m 2 dec Amsterdam Carré; Sanne Wallis de Vries speelt haar tweede cabaretshow (Zin) vol rare observaties en rake typeringen. 1 december Eindhoven Stadsschouwburg; 6 december IJsselstein Fulco; 7 december Barendrecht Het Kruispunt; Voorwaarts en niet vergeten, Jenny Arean solo met oud en nieuw repertoire 1 december Kerkrade Theater.