Selectie Galerie

Open Ateliers

De komende drie dagen vinden de jaarlijkse Open Ateliers van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam plaats. Circa zestig jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland verbleven het afgelopen jaar in dit gerenommeerde `instituut voor praktijkstudie' en werden begeleid door beroemde kunstenaars en theoretici. Nu presenteren zij hun werk aan de buitenwereld en hopen zo opgemerkt te worden door verzamelaars, critici of galeriehouders. 1 t/m 3 dec, 12-19u. Sarphatistraat 470, Amsterdam.

Het Parool 2000

Twaalf fotografen van Het Parool exposeren hun mooiste foto's van het afgelopen jaar in de Melkweg Galerie. De 75 foto's geven een gevarieerd overzicht van de gebeurtenissen in Amsterdam: Sail 2000, de Europese voetbalkampioenschappen en de taxioorlog zijn enkele van de onderwerpen die op deze expositie aan bod komen. T/m 31 dec, Marnixstraat 409, Amsterdam. Wo t/m zo 14-20u.

Malou Elshout

Het werk van Malou Elshout borduurt voort op de thematiek van de 19e-eeuwse Duitse Romantiek. Net als bij de schilderijen van kunstenaar Caspar David Friedrich voelt de kijker zich nietig bij het aanschouwen van haar overweldigende landschappen. In TENT toont Elshout haar nieuwe video-installatie Im Wald, een onheilspellende film over een boswandeling. De expositie duurt slechts enkele dagen, maar is ook in de avonduren geopend. T/m 3 dec, 11-18u en 20-22u. Witte de Withstraat 50, Rotterdam.

Paul van der Eerden

Met de tentoonstelling Good Company geeft Paul van der Eerden inzicht in de bronnen van zijn kunstenaarschap. Te zien zijn zeventig tekeningen: hommages, pastiches, verbeteringen en kopieën van werken van door hem bewonderde kunstenaars als Louise Bourgeois, Picasso, William Blake, Dali en Daan van Golden. Ook selecteerde Van der Eerden diverse Afrikaanse kunstwerken die als inspiratiebron voor zijn werk dienen. T/m 21 jan in Groen African Art, Markt 42-43, Vlaardingen. Za 11-16u, wo t/m vr op afspraak 010-4340960.

En verder

Schilderijen van Robbert-Jan Gijzen t/m 23 dec in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; objecten van Dianne Hagen t/m 16 dec in Galerie Ferdinand van Dieten-dEendt, Spuistraat 270, Amsterdam; beelden van Hans van der Ham t/m 17 dec in Seasons Galleries, Toussaintkade 70, Den Haag; tekeningen van Jan Cremer t/m 24 dec in Galerie de Bleeker, Bleekersvaartweg 18, Heemstede; collages van C.A. Wertheim en schilderijen van Ellemieke Schoenmaker t/m 17 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.