PRM heeft werk voor journalisten

In het kielzog van Corneliu Vadim Tudor, leider van de Groot-Roemenië Partij (PRM), trekt na de verkiezingen van zondag een bont gezelschap van racisten, antisemieten en neo-fascisten van de PRM het Roemeense parlement binnen.

Een van de nieuwe volksvertegenwoordigers, Anghel Stanciu, zei gisteren dat er ,,dwangarbeiderskampen voor journalisten'' moeten komen. Er moet, zei hij, nog een kanaal worden gegraven tussen Boekarest en de Donau. ,,De PRM zal zorgen dat er werk komt voor journalisten'', zo zei hij.

Stanciu's uitlating herinnert aan het Donau-Zwarte Zee-kanaal, waaraan in de jaren vijftig de Roemeense stalinisten hun slachtoffers aan het werk zetten. Tienduizenden tegenstanders van de stalinisten – leiders en leden van andere `bourgeois-partijen', critici en andersdenkenden, grootgrondbezitters en vermeende koelakken – kwamen daarbij om. Het kanaal werd later onder Ceausescu voltooid – in een tijd waarin Corneliu Vadim Tudor als `hofdichters' dagelijks zijn lof zong.

Ook Dumitru Dragomir, alias Corleone, mag zich nu namens de PRM volksvertegenoordiger noemen. Dumitru Dragomir is voorzitter van de Roemeense bond van profvoetballers en vice-voorzitter van de Roemeense voetbalbond – onlangs bij geheime stemming herkozen. Hij leidt ook het blad Atac La Persoana, dat zich specialiseert in racistische aanvallen en dat een column bevat met de titel Hakenkruis. Het blad publiceerde ooit een lijst met namen van tweehonderd joodse prominenten die ,,een uitputtingsoorlog'' tegen het Roemeense volk zouden voeren en zich aan ,,sectarisme'' schuldig zouden maken. De namen van deze politici, schrijvers en journalisten werden van gele sterren voorzien. Atac la Persoana klaagde dat er in Roemenië ,,te veel virtuele zeep uit Tel Aviv rondloopt'' en betreurde dat Roemenië ,,niet genoeg prikkeldraad en cyclon-B gas heeft om het probleem op te lossen''. Regeringsfunctionarissen worden in het blad regelmatig uitgemaakt voor `vuile joden' en `zigeuners'. Twee jaar geleden werd de schrijver van ruim vijftig van dit soort racistische artikelen voor de rechter gedaagd. Hij legde uit dat Dragomir opdracht geeft voor dergelijke antisemitische stukken. De auteur kreeg twee jaar voorwaardelijk.