Olympische schaatsbaan deugt niet

De ondergrond van de ijshal in Salt Lake City, waarop in februari 2002 de olympische schaatswedstrijden worden verreden, wordt afgebroken. De betonnen laag die drie weken geleden is gestort, blijkt een slechte fundering voor de gewenste ijsvloer.

De werkzaamheden zijn gisteren begonnen en zullen nog een week duren. De vrees bestaat dat door de vervanging van de betonlaag volgend jaar niet de wereldkampioenschappen afstanden (9-11 maart) kunnen worden gehouden. Directeur Alan Rindlisbacher van de bouwonderneming verklaarde dat alles in het werk wordt gesteld op tijd klaar te zijn. Maar financieel directeur Fraser Bullock van het olympisch organisatiecomité vreest dat de WK schaatsen naar een locatie moeten worden verplaatst. ,,We hebben al overleg met de internationale schaatsunie over een andere baan. Wanneer we niet op tijd een ideale ijsbaan kunnen realiseren, moet er uitgeweken worden'', zei Bullock tegen The Salt Lake Tribune.

Het organisatiecomité SLOC verwacht dat half december een beslissing wordt genomen over de WK afstanden. Eind december wil de bouwonderneming een nieuwe betonlaag storten. ,,We willen een schaatstoernooi organiseren als voorbereiding op de Spelen van 2002. Misschien niet de WK, maar andere wedstrijden die als test kunnen dienen.''

Van de nieuwe ijsbaan in de Olympic Oval in Salt Lake City wordt veel verwacht. Schaatsers spreken al over een `wonderbaan', waarop dankij de hoge ligging en een op bijzondere wijze geprepareerde ijslaag tal van wereldrecords zullen worden gebroken. Op de betonnen ondergrond die nu wordt afgebroken, kan wé´l een ijslaag worden gelegd waarop recreatief schaatsen kan worden geschaatst. ,,Maar voor topschaatsers, waar het verschil vaak in tienden van seconden wordt uitgedrukt, blijkt de oude laag toch niet genoegis de oude'', verklaarde Alan Rindlisbacher van de bouwonderneming. Het gaat daarbij om de aanleg van het speciale buizensysteem in het fundament.

Rindlisbacher: ,,Het is een grote tegenslag, maar we zijn er nog steeds zeker van dat tijdens de Winterspelen de Olympic Oval het snelste ijs ter wereld heeft.''