Moluks bloedbad: 50 doden

Bij gevechten tussen christenen en moslims in het Molukse dorp Kairatu zijn afgelopen dinsdag ten minste vijftig mensen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de Indonesische politie vandaag in Jakarta gezegd tegen het persbureau Reuters. Het bloedbad duidt op een heropleving van het religieuze geweld op de Molukken.

Het christelijke dorp ligt aan de zuidwestelijke kust van het eiland Seram, hemelsbreed op een afstand van ongeveer vijftig kilometer ten noordoosten van Ambon-stad. De vorige golf van geweld deed zich voor kort na de zomer op het eiland Ambon, maar sinds eind vorige week verschijnen – niet altijd eenduidige – berichten dat fanatieke islamitische strijdgroepen zich nu concentreren op het eiland Seram. Volgens sommige bronnen vielen duizenden moslimstrijders afgelopen weekeinde al enkele dorpen in de buurt van Kairatu aan, waarbij doden vielen.

Volgens de politiewoordvoerder in Jakarta ontstond het bloedbad in Kairatu toen moslimgroepen het dorp aanvielen. De slachtoffers zouden zowel christenen als moslims zijn. Waarnemers melden dat de afgelopen tijd grote groepen gewapende moslimstrijders naar Seram zijn gekomen om het gebied tijdens de vastenmaand Ramadan te `zuiveren'.