Minister valt drugsbeleid Nederland bij

De Italiaanse minister van Gezondheid heeft een storm van kritiek over zich gekregen nadat hij had gezegd dat het land kan leren van het Nederlandse drugsbeleid en dat een harde aanpak van softdrugs averechts uitwerkt.

Premier Giuliano Amato nam gisteren afstand van zijn minister, de 75-jarige Umberto Veronesi, een gerespecteerd kankerspecialist. Amato zei dat de minister had gesproken als een deskundige, niet als een lid van het centrum-linkse kabinet. ,,Een paar maanden voor het einde van de parlementaire zittingstermijn is het niet de bedoeling van het kabinet om de huidige anti-drugswetten te veranderen'', zei Amato tijdens een werkbezoek aan Brussel.

Veronesi is de eerste minister van Gezondheid die vraagtekens zet bij de strenge regels voor drugsgebruik in Italië. Op een driedaagse conferentie over drugsbeleid en drugsverslaving pleitte hij deze week voor ,,een sereen debat over het gebruik van softdrugs''. Statistieken laten zien dat je er niet dood van gaat, dat je er niet verslaafd aan raakt, en dat het niet leidt tot het gebruik van harddrugs als heroïne, zei Veronesi, die niet verbonden is aan een politieke partij. ,,Alcohol doodt 30.000 mensen per jaar, tabak 80.000, heroïne een duizendtal en xtc een paar. Cannabis doodt niemand'', zei Veronesi.

Voorstellen om het gebruik van softdrugs niet langer strafbaar te stellen, hebben geen parlementaire meerderheid gekregen. Veronesi zei dat verbieden vaak meer schade aanricht dan toelaten. Hij ging ook kort in op het pleidooi van zijn collega van Sociale Solidariteit, minister Livia Turco, voor een studie naar de effecten van gecontroleerde verstrekking van heroïne aan verslaafden. De ervaringen die daarmee in Nederland, Zwitserland en Duitsland zijn opgedaan ,,bieden perspectieven die onze aandacht waard zijn'', zei Veronesi. Maar de twee bewindslieden maakten duidelijk dat experimenten op dit gebied in Italië voorlopig politiek niet haalbaar zijn.

Omdat hij het niet eens is met de toon van het debat, heeft premier Amato zijn voor vanmorgen geplande toespraak op de conferentie afgezegd. Alleen een paar kleine linkse partijen en enkele individuele politici hebben hun steun betuigd aan de ministers Veronesi en Turco.

    • Marc Leijendekker