Meer dan stroopwafels

Winkelen in een van de grote steden is leuk, maar de kleinere steden hebben zo hun eigen charme: kleinschaliger, minder druk en goed te doen in een paar uur. Agenda ging shoppen in Gouda.

Den Haag heeft Haagse Hopjes, Alkmaar heeft kaas en Den Bosch zijn Bossche Bollen. Weinig steden hebben echter zoveel lokale specialiteiten als Gouda met zijn stroopwafels, kaarsen en pijpen.

Vroeger gingen veel Rotterdammers als het vroor op de schaats naar Gouda om deze pijpen te kopen. Wie ze als eerste ongebroken thuis wist te krijgen, was de held van de dag. Wie deze winter zo'n tocht wil ondernemen, kan zijn pijpen halen op de hoek van de Markt bij Van Vreumingen, het oudste tabakswinkeltje van Nederland (Wijdstraat 20; di t/m vr 8-18u, do 19-21u, za 8-17u; 0182-513217).

Voor echt bijzondere winkels kun je de Markt echter beter overslaan en een van de grachtjes ingaan die rond de Markt en de Sint Janskerk liggen. De Zeugstraat bijvoorbeeld, achter de markt aan de kant van de VVV. Daar is op nummer 48 De Tuinwinkel, het atelier van twee tuinarchitecten. Wie op zoek is naar iets moois voor in de tuin moet hier zeker naar binnen gaan. Frutsels tref je er niet aan, alles is groots en meeslepend: enorme vazen, honderd kilo wegende Bacchusbeelden en twee heuse obelisken van gietijzer. De objecten zijn sober en stemmig grijs, zwart en wit, en zouden goed bij een graf passen (wo t/m za 9-17u; 0182-599530). Fleuriger is het op nummer 64, in De illusie. Hier worden normaal bloemen en vazen verkocht, maar door de overdaad aan kerstversieringen is deze functie nu een beetje ondergesneeuwd. Het opvallendste aan deze winkel zijn de `sfeerkamers', die om de zes weken worden veranderd en momenteel gewijd zijn aan Kerstmis. Er is een kamer geïnspireerd op het kerstverhaal, compleet met stal, een kamer vol engelen en één in de kleuren van dit najaar: paars, roze en rood (di t/m za 9-18u, 0182-511574).

Zoveel kleur zul je niet tegenkomen in 't Krubenhuus. De kastjes, spiegels en beelden die hier worden verkocht, doen Afrikaans aan en de grote tafels lijken van eikenhout. Veel klanten denken dat, bevestigt de eigenaresse, maar het is niet zo: alle meubels zijn eigen import uit Indonesië en wat eiken lijkt is ongebeitst teakhout. De prijzen zijn hoe dan ook on-Europees: de tafels kosten nog geen 1.500 gulden, stoelen met zeegras bekleding ƒ225 en een lichee-houten spiegel slechts ƒ50 (Zeugstraat 70; wo-vr-za 10-17u, do 10-21u; 0182-678223).

Op de hoek van de Zeugstraat en de Stoofsteeg nummer 19 is Kinderen aan het Water, een winkel met nu eens geen grote mensenkleren in kleine maten, maar stoere, kleurige kinderkleding voor zowel de allerkleinsten (maat 62) als grote kinderen (maat 152). Ze verkopen er merken als Ragazzi, Ikkx, Jottum en Carbone en ook accessoires als sieraden en zebra-, kikker- en bijenlaarzen. (Stoofsteeg 19, ma 13-18u, zi-za 9u30-18u; 0182-672388).

In de Wilhelminastraat, parallel aan de Zeugstraat, zit op nummer 52 Jewel Art & Ribelli, een juwelier met handgemaakte Italiaanse sieraden. Erg in trek zijn de combiringen, vertelt de edelsmid. Dat zijn ringen met een sobere binnenring en een bewerkte, open ring eromheen. De delen zijn ook los te dragen en worden vaak gekozen als trouwring. Verliefde stelletjes mogen erbij zijn als de ringen gesmeed worden (ma 13-17u30, di t/m vr 10-17u30, do tot 21u, za 9u30-17u; 0182-513334).

Zoek je een origineel kledingstuk, dan kun je terecht op het Rozendaal, het verlengde van de Wilhelminastraat. De wereld van Eva verkoopt pluizige truitjes, galajurken en bijzondere broeken, van spannend klinkende merken zoals `My Diary', `Goddess Made in Heaven' en `Anti-Flirt'. (Rozendaal 7; di t/m za 11-17u, do ook 19-21u; 0182-515772). Loop de hoek om over de Tiendeweg en terug richting Markt. Op de hoek van de Zeugstraat zit Kokkerie, een kookwinkel met veel specialistisch keukengerei: kurkentrekkers voor mensen met weinig kracht in de armen, passeerdoeken (kaasdoek om bouillon te zeven of hangop te maken) en rookovens. Met een borrelglaasje houtmot onderin wordt de oven, die eruit ziet als een grote rechthoekige hapjespan met deksel, op het vuur gezet. Zo krijgen vlees, zalm of tomaten de begeerde doorrookte smaak. (Zeugstraat 2a; di-wo-vr 9-18u, do 9-21u, za 9u30-17u; 0182-529625).

De Tiendeweg loopt naar de Sint Janskerk. Rond deze kerk zijn de huisjes smal en scheef. Zo ook kaarsenwinkeltje 't Keldertje. Hier worden de beroemde gotische Goudakaarsen verkocht, maar ook gevarieerde kitsch: honden, beertjes en kikkers, allemaal aan te steken en voorzien van een laagje vernis tegen het stof (Achter de kerk 9h; di t/m za 9u30-18u, do tot 20u30; 0182-523912). Het is gemakkelijk verdwalen in de kronkelige steegjes rond deze kerk. Het is verstandig terug te gaan richting de Wijdstraat en de eerste gracht rechts te nemen, de Lage Gouwe. Op nummer 12a zit Casa mia. Het assortiment van deze winkel is net zo'n mediterraan ratjetoe als de naam doet vermoeden: uitbundig gekleurde potten en schalen uit Portugal, gele spaarvarkens en kaarsen waarin bloemblaadjes en citroenschillen verwerkt zijn. Casa Mia verkoopt ook figuren voor in de kerststal. De os en de ezel kunnen ook zelf beschilderd worden (wo t/m za 11-17u30; 0182-586586). Een paar huizen verderop zitDe Plaets, de winkel die mij bijna verleidde tot een volstrekt overbodige aankoop: een blikken haan. Om precies te zijn: een haan op ware grootte van schoongebrande, pikzwarte olievaten uit Zimbabwe. In de winkel en op de binnenplaats scharrelen tientallen blikken vogels rond: ibissen, roodborstjes, kraanvogels en zelfs een dodo (Lage Gouwe 18; di t/m za 11-17u; 0182-580144).

Het Raam is een straat die bij de meeste Gouwenaars alleen bekend is als centrale parkeergelegenheid. Dat hier sinds kort Verdraaid verfraaid gevestigd is, is minder bekend: dit is de winkel voor iedereen die op zoek is naar gekke tafels en creatief bewerkte stoelen of zelf klusideeën op wil doen. De twee eigenaressen van Verdraaid verfraaid steken meubels van de straat en van rommelmarkten in een nieuw jasje. Verven, beplakken of bekleden, de mogelijkheden zijn eindeloos. In de bont gekleurde ruimte staan een lamp die is beplakt met zilvergespoten puzzelstukjes, een dressoir beschilderd met harten in zuurstoktinten en een zwart-wit geblokt tafeltje met een telefoon in precies hetzelfde ska-motief (Raam 70-74; do-vr 12u30-17u, za 11u30-17u, en na telefonische afspraak; 0182-550592).

Aan de nabijgelegen Turfmarkt zit Berry Rutjes, gespecialiseerd in hoeden voor bijzondere gelegenheden. Voor wie niet gewend is iets op het hoofd te dragen, maar voor een trouwerij of begrafenis toch een hoed wil, zijn de petits chapeaux een oplossing: vrij kleine hoedjes, vaak bevestigd op een diadeem. In de werkplaats worden alle hoofddeksels op maat gemaakt. Een unieke vorm van branchevervaging is de ouderwetse Belgische Danssalon achter de winkel, met een ronde houten dansvloer, rode pluchen banken en veel lichtjes en spiegels. Deze ruimte is te huur voor feesten, en wie wil kan zelfs het winkelgedeelte erbij huren (Turfmarkt 51; di t/m za 10-17u; 0182-528790). Feestelijk zijn ook de kleren bij Nana aan de Blauwstraat, in het verlengde van de Turfmarkt. De modellen zijn kleurig en tijdloos, van ontwerpers als Margriet Nannings en Eiske Henneman. Behalve dameskleding vind je er ook schoenen en tassen. Het opvallendste zijn de leren handbeschilderde exemplaren van Pikamo, in primaire kleuren op zwarte achtergrond met bijpassende organizers en portemonnees. Nana heeft ook een uitgebreide collectie sieraden (vooral veel oorbellen) van zilver en rubber, van meer dan twintig kunstenaars (Blauwstraat 12; wo t/m vr 10-17u30, za 10-17u, do ook 19-21u; 0182-511804).

Nu nog zien hoe we alle aankopen heel thuis krijgen. Gelukkig hoeft dat niet per schaats.

    • Vera Spaans