KPN wil radiotoren Kootwijk slopen

Het telecombedrijf KPN wil het voormalige zenderstation Kootwijk slopen. KPN heeft hiervoor een vergunning aan de gemeente Apeldoorn gevraagd.

Het zenderstation Kootwijk, in 1923 ontworpen door J.M. Luthmann, is het meest uitgesproken voorbeeld van Art Deco beton-architectuur in Nederland, Het gebouw is een rijksmonument dat in vrijwel elk boek over de Nederlandse architectuurgeschiedenis is opgenomen.

Reden voor de sloop zijn de hoge onderhoudskosten van het gebouw – een half miljoen gulden per jaar – en de onmogelijkheid om het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Plannen om een lange-golfzender in het gebouw op te nemen liepen stuk op bezwaren van natuurbeschermingsorganisaties en van de bewoners van het dorpje Radio Kootwijk aan de voet van de toren.

De gemeente Apeldoorn heeft verbaasd gereageerd op de sloopplannen. Binnenkort beslissen B en W van Apeldoorn over het verlenen van de sloopvergunning. (ArchiNed)