Konvooi stemmen trekt door Florida

De advocaten voor de Republikeinse kandidaat George W. Bush hebben gisteren een belangrijke slag gewonnen voor de rechtbank in Tallahassee, de hoofdstad van Florida. Zij kregen gedaan dat alle 1,2 miljoen stembiljetten uit de twee omstreden kiesdistricten Palm Beach en Miami Dade naar de rechtbank moeten worden gebracht. Zwaar door politie en advocaten bewaakte konvooien zullen daarvoor morgen bijna duizend kilometer naar het noord-westen van Florida rijden.

Gore's advocaten wilden dat alleen de 13.800 door de machine als `blanco' aangemerkte stemmen door de rechter zouden worden beoordeeld. De rechter gaat zaterdag pas bekijken of hij wil tellen, maar nu hij meer dan een miljoen biljetten voor zich krijgt zou een eventuele hertelling vele dagen, zo niet weken duren. Dat maakt de kans steeds groter dat Gore zijn bezwaren tegen de `officiële' uitslag in Florida niet behandeld krijgt voor de wettelijke 12 december termijn verstrijkt.

Nadat de rechter in Talahassee weigerde versneld te tellen, heeft de Gore-campagne gisteren het hoogste Hof in de staat gevraagd de zaak over te nemen, en alsnog met de grootste spoed te gaan tellen.

Gore verscheen gisteren in verschillende tv-programma's om zijn standpunt te verdedigen. Hij viel harder dan tevoren `het opwerpen van wegversperringen' door `de andere kant' aan.

Het conflict krijgt dramatische trekken nu het parlement van Florida misschien vandaag al besluit een speciale zitting te wijden aan de stemcrisis. Het door de Republikeinen beheerste parlement liet zich de afgelopen dagen door bevriende juristen wijzen op zijn plicht zelf de 25 kiesmannen van Florida aan te wijzen als de rechtszaken niet snel tot een oplossing leiden. Gouverneur Jeb Bush, broer van de presidentskandidaat, liet weten dat hij een dergelijke wet zou tekenen. Het is niet eerder voorgekomen dat een staat zo zijn kiesmannen aanwijst. Gore waarschuwde Bush voor zo een ingreep: ,,De burgers van Florida hebben het recht de kandidaat voor het presidentschap naar hun keuze aan te wijzen. Als de politici het wagen dat af te nemen van het volk, dan zal je een tamelijk negatieve reactie te zien krijgen''.

Uit gisteren vrijgegeven cijfers blijkt dat de marge waarmee Bush bij de huidige stand van tellen in Florida wint, aanzienlijk kleiner is dan zijn `officiële' voorsprong van 537 stemmen. In Palm Beach werden per saldo 188 extra stemmen voor Gore geteld bij handmatige hertelling, in Miami Dade 157 (na een beperkte steekproef). Die extra stemmen werden niet meegerekend.

Een potentieel beslissende rechtszaak speelt ten noorden van Miami, in het kiesdistrict Seminole. Een individuele burger eist daar dat alle 15.000 overzeese stemmen ongeldig worden verklaard. In dit district hebben Republikeinse partijmensen van de kiescommissie de gelegenheid gekregen binnengekomen poststemmen te voorzien van ontbrekende identificatienummers en andere gegevens. Het ontbreken van die details had deze stemmen ongeldig gemaakt. Democratische werkers kregen deze kans niet. Inwilliging van de eis kan Bush 4.800 stemmen en dus de verkiezingen kosten. De zaak komt volgende week woensdag voor. In het kiesdistrict Martin county is hetzelfde gebeurd.

Morgen hoort het hoogste Gerechtshof in de VS, het US Supreme Court, de rechtszaak aangespannen door Bush. Hij wil dat alle handtellingen buiten de wet worden verklaard. Volgens de Gore-campagne heeft het federale Hof geen rol te spelen in de toepassing van de verkiezingswetten van de staat Florida, ook al gaat het om presidentsverkiezingen.