KINDERAGENDA

Sinterklaas

Nooit geweten dat Sinterklaas ook heel goed orgel speelt! Za 2 dec zal hij laten horen dat hij het hele jaar veel geoefend heeft in Spanje, want dan bespeelt de Sint het grote Doelenorgel in Rotterdam. Hij laat muziek horen die bij 5 dec past, zoals Spaanse dansen van Moszkowski, de Nicolaas Cantate van Bach en Con te Partirò (Dag Sinterklaasje) van Sarttori. Bij dit speciale concert wordt Sinterklaas geholpen door Zwarte Pieten en ook is er het koor van de Katedraal van Madrid, bestaande uit `oud' Hulp-Sinterklazen.

*Familieconcert O kom maar eens kijken door Sinterklaas c.s. voor kinderen vanaf 4 jaar op za 2 dec van 13-14u in de Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam. Kaarten à ƒ7,50 voor kinderen en houders van CJP en Rotterdampas en ƒ10 reserveren 010-2171717.

Stoere helm

Tijdens toernooien droegen Middeleeuwse ridders altijd een harnas en een helm, anders zouden ze natuurlijk bij de eerste de beste klap van een lans (gewond) van hun paard vallen. De helm moest dus wel heel stevig zijn, maar vaak was hij ook mooi versierd. Zo konden ridders indruk maken, niet alleen op hun tegenstanders, maar ook op jonkvrouwen, die er ook prachtig uitzagen in hun glanzende jurken en versierde punthoeden. Woensdag 6 dec om 14u is er een kinderworkshop over ridders en jonkvrouwen in het Legermuseum Delft. Eerst wordt, samen met een museummedewerker, de expositie Ridder Roderik, een Middeleeuws avontuur bezocht en de helmen en punthoeden worden dan extra goed bekeken. Daarna gaan de kinderen naar een aparte ruimte in het museum waar tot 16u gewerkt wordt aan een stoere helm of mooie jonkvrouwenhoed.

*Workshop helm of hoed maken voor kinderen vanaf 6 jaar n.a.v. de expositie Ridder Roderik, een Middeleeuws avontuur wo 6 dec van 14-16u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Kaarten à ƒ3 reserveren 015-2150549.

Verhalen

In de Dubbelde Palmboom is een tentoonstelling over het Suikerfeest, de afsluiting van ramadan, de vastentijd. Moslims mogen dan overdag niets eten, maar wel als het donker is. Voor kinderen is dat extra zwaar en daarom vertelt Majoub Benmoussa feestverhalen over dieren, leeuwen, tijgers en kikkers, die op avontuur gaan.

*Marokkaans feestverhaal (6-12 jaar), Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam 3 dec Reserveren 010-2176738

Boekenbeurs

Hou je van boeken en zou je wel eens willen weten hoe die vroeger en nu gemaakt worden? Dan is er dit weekend de Boekkunst Beurs in de Pieterskerk in Leiden. Handboekbinders laten zien hoe je van bladen een mooi boek kan maken, kalligrafen tonen hoe je op papier, glas en steen de mooie kusntige letters kan verven en ook wordt suitgelegd hoe je papier maakt. Niet alleen van oude vodden, maar ook van planten. Voor kinderen zijn er 2 workshops: geleerd wordt hoe je een boekje met een Pokémon-omslag kan maken van het vouwen van papier tot het innaaien in een kartonnen omslag (op za en zo van 12-15u voor kinderen vanaf 6 jaar, kosten ƒ12,50 en ƒ5 toegang tot de beurs). Bij het Scriptorium van het Museum van het Boek kunnen kinderen vanaf 6 jaar zich in een monnikspij kleden en als een echte Middeleeuwse monnik schrijven met een ganzenveer (za en zo 15u, kosten alleen ƒ5 entree).

*Boekkunstbeurs op za 2 van 10-17u en zo 3 dec van 11-17u in de Pieterskerk, Pieterskerkplein, Leiden met kinderworkshops eigen boekje maken op za en zo van 12-15u ƒ12,50 en ƒ5 toegang tot de beurs en schrijven met een ganzenveer op beide dagen om 15u ƒ5 (beide workshops voor kinderen vanaf 6 jaar). Inl 020-6399369.

Hulpje

De schoen staat al klaar met een wortel en wat hooi. Clown Oki schrijft Sinterklaas een brief dat ze zegt dat ze hem graag wil helpen. Oki vindt het wel een beetje eng, want wat moet je precies kunnen en kan een clown wel Zwarte Piet worden? Op de peutervoorstelling Oki wil Sinterklaas helpen voor kinderen van 2 tot 5 jaar op zondag 3 december van 11-12u in het Spielery Complex in Amsterdam speelt niet alleen clown Oki, maar Sinterklaas wordt ook verwacht.

*Kiki wil Sinterklaas helpen, peutertheater voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar op zondag 3 december van 11-12u in het Spielery Complec, Rozengracht 73, Amsterdam. Kaarten à ƒ7,50 resereveren 020-6383115.

Concert

Het Nederlands Blazersensemble reist graag en op hun reizen maken ze vaak kennis met onbekende muziek uit allerlei landen. Zondag 3 december om 16u geeft het Blazersensemble in Eindhoven een familieconcert voor kinderen tussen 8 en 18 jaar en na hun `muziekreis' door de wereld komen ze bij vijf jonge componisten in Eindhoven terecht. De composities met namen als In de Speeltuin/De regenboog, De Wasmachine en Vallende bladeren worden door de jonge componisten op hun eigen instrument ook meegespeeld.

*Familieconcert door het Nederlands Blazers Ensemble samen met jonge componisten uit Eindhoven op zondag 3 december om 16u in Muziekcentrum Frits Philips, Jan van Lieshoutstraat 3, Eindhoven.

Kaarten voor kinderen tot 15 jaar ƒ10 en volwassenen ƒ17,50

Inlichtingen en reserveren

040-2442020.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker