Kabinetslid in Zimbabwe hekelt rechters

De Zimbabweaanse minister van Justitie, Patrick Chinamasa, heeft gisteren fel uitgehaald naar blanke en Aziatische rechters in zijn land. In een toespraak tot rechtenstudenten waarschuwde hij de rechters het omstreden landhervormingsprogramma van de regering niet te blokkeren. Justititeel verzet kan Zimbabwe in een burgeroorlog storten, zei de bewindsman.

De minister zette zich vooral af tegen rechters die nog voor 1980 door het blanke minderheidsbewind van Ian Smith zijn benoemd. Hij zei dat hun racistische verleden en hun onvermogen om sociaal met zwarten te verkeren hen ongeschikt maken voor de rechtspraak in een democratische staat. Vijf rechters noemde hij bij naam, inclusief een van de hoogste rechters, Anthony Gubbay.

Rechtbanken in Zimbabwe hebben de regering het afgelopen jaar herhaaldelijk teruggefloten. Wetgeving die de bezetting van grote boerderijen moest legaliseren, werd ongrondwettig verklaard. Dat kwam de rechters op het regeringsverwijt van partijdigheid te staan.

,,Frustratie van het juridisch proces wekt de indruk dat de oplossing van de historische landkwestie alleen mogelijk is door hervatting van de gewapende strijd'', waarschuwde minister Chinamasa, ,,waardoor landlozen en oorlogsveteranen tegenover de landeigenaars komen staan''.

Anders dan de regering suggereert, is het leeuwendeel van de rechters zwart en benoemd door president Mugabe. Ze staan internationaal in hoog aanzien, maar hun onafhankelijke opstelling irriteert de overheid. Vorige week verstoorden aanhangers van de regeringspartij een zitting van het Hooggerechtshof.