Internationaal

LONDEN De beurzen in Europa daalden vanochtend voor de derde dag op rij. Rond het middaguur noteerden de grote beurzen alledrie minstens een procent lager.

In Londen daalde de FTSE-index met 1,2 procent. Vroeg in de middag stond de beursbarometer op 6.089 punten. Het verlies kwam voor het grootste deel voor rekening van de technologie- en telecomsector, die omlaag werd geduwd door de slechte prestaties van de Nasdaq.

Zo verloor Vodafone, het telecombedrijf dat een grote rol speelt in de Britse index, 2,4 procent, en incasseerden ook Baltimore, Bookham, en ARM stevige verliezen.

FRANKFURT op de beurs van Frankfurt zorgde mediabedrijf EM.TV voor een van de weinige lichtpuntjes. Het bedrijf steeg 10 procent door geruchten dat mediagigant Kirch bijna overeenstemming heeft bereikt over de overname van EM.TV.

De technologiefondsen moesten vanochtend weer achteruit op de Duitse beurs. De DAX verloor 2 procent en noteerde vroeg in de middag 6.470 punten.

PARIJS Ook Euronext Parijs was de stemming vanochtend negatief. Een optimistische verkoopprognose van telecomapparatuurfabrikant Alcatel kon het sentiment niet doen omslaan. De CAC verloor 2,2 procent en daalde naar 5.929 punten.

TOKYO In Azië was de aandelenbeurs van Tokyo vanochtend een uitzondering. Als enige boekte de Nikkei-index een stijging van 1 procent op 14.662 punten. De beurzen van de andere belangrijke Aziatische economieën gingen allemaal omlaag in navolging van de daling van de Nasdaq.

Zo verloor de Hang Seng index van de beurs van Hongkong 1,3 procent op 13.984 punten, en daalde de index van Zuid-Korea, de Kospi, 1,4 procent naar 509,23 punten.

NEW YORK De Nasdaq kon gisteren voor de zoveelste keer dit jaar een nieuw dieptepunt aantekenen. De index van technologiefondsen daalde ruim 1 procent naar 2.706 punten, nadat gisteren al een duikeling van ruim 5 procent was geïncasseerd. Inmiddels staat de index op hetzelfde niveau als in oktober van het vorige jaar. De bijnaverdubbeling die de Nasdaq sinds die tijd beleefde is inmiddels weer volledig teniet gedaan.

De Dow Jones en de Standard & Poor 500, indices die meer gericht zijn op de traditionele fondsen, wonnen gisteren allebei wel terrein. De Dow Jones steeg 1,2 procent naar 10.629 punten, de S & P 500 deed het kalmer aan. De graadmeter van 500 grote industriële fondsen steeg 0,1 procent.