Groei in VS terug naar 2,4 procent

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal gegroeid met 2,4 procent op jaarbasis. Het is de laagste groei van het bruto binnenlands product (bbp) in vier jaar.

Dat is gisteren bekendgemaakt door het ministerie van Handel in Washington. Het cijfer is een correctie op een bekendmaking van een maand geleden. Toen werd de groei van het bbp in het derde kwartaal geschat op 2,7 procent. Vooral de export is veel lager uitgevallen dan verwacht, zo bleek twee weken geleden al uit andere cijfers. Op grond daarvan begonnen economen al te gissen dat het groeicijfer op 2,0 (Merrill Lynch) of zelfs 1,7 (Salomon Smith Barney) zou uitkomen. Zo viel het eigenlijk toch weer mee. Het belangrijkste onderdeel was misschien wel dat ondanks de gestegen olieprijs in het derde kwartaal het inflatierisico niet opzienbarend was gestegen.

In het tweede kwartaal van dit jaar groeide het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle goederen en diensten van Amerikaanse bodem, nog met 5,6 procent op jaarbasis. De groeivertraging betekent dat de zes renteverhogingen van tezamen 1,75 procent effect hebben. De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, is erin geslaagd het groeitempo behoorlijk af te zwakken. De vraag is nu of de groei zich niet te veel zal vertragen.

Voor het huidige kwartaal zal dat nog geen probleem zijn omdat het traditioneel een periode is waarin consumenten flink uitgeven. Het eerste kwartaal van volgend jaar kan echter een nieuw dal laten zien. In verband daarmee wordt gesproken van een harde landing voor een bbp-groei die onder de twee procent uitkomt of een zachte landing, wat neerkomt op een groei van twee of hoger.

Een recessie wordt niet waarschijnlijk geacht. Het herziene bbp-cijfer van gisteren zorgde 's ochtends even voor een daling van de dollar ten opzichte van de yen. Daarna kwam de munt weer terug omdat de herziening meeviel. De financiële markten reageerden verder nauwelijks op het cijfer. De zorg over toekomstige bedrijfswinsten blijft wel, zodat de Nasdaq weer verder daalde en beleggers hun geld liever investeerden in gevestigde bedrijven van de `oude economie'.

De wereldhandel in goederen groeit dit jaar in volume met 10 procent, tweemaal zoveel als in 1999. Daarmee is er een einde gekomen aan twee jaar van matige groei, zo heeft de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, vandaag bekendgemaakt. De raming ligt hoger dan de WTO eind vorig jaar raamde: een groei van 6 à 7 procent.

    • Lucas Ligtenberg