Goede kookboekenoogst

Het aantal nieuwe kookboeken is overvloedig, dit najaar. Een overzicht.

The naked chef is terug (Kosmos, ƒ49,90), van de ontwapenende Engelse tv-kok Jamie Oliver, is het populairste, maar niet het enige nieuwe kookboek deze herfst. 2000 is een uitstekend kookboekenjaar. De oogst is overvloedig en goed. De kast met nieuw verschenen kookboeken omspant het hele eetuniversum, van poolcirkel tot de Kaap, van beginner tot ervaren kookgek, van klassiek tot eigentijds, van soep tot nagerecht.

Soep (Schuyt & Co,ƒ49,90) van Nick Sandler en Johnny Acton geeft recepten voor broccolichowder met maïs en voor ital-rundown met bananenchips, maar ook voor Hollandse groentesoep met balletjes. Na de soep zijn er vele mogelijkheden. Wereldse Groenten (Schuyt & Co, ƒ54,90) van Paul Gayler bijvoorbeeld, bij het doorbladeren lijkt zelfs het vegetariërschap niet onoverkomelijk. Die gedachte is snel onderdrukt bij het zien van Wild! (Terra, ƒ35,00) van Joyce Huisman met recepten van restaurants uit de Achterhoek die zeer wel thuis te maken zijn. En als dat nog niet chique genoeg is, dan biedt Truffels (Schuyt en Co ƒ59,90) van Pierre-Jean Pébeyre en Ken Hom uitkomst. De heren hebben een ruime hand van truffelgebruik. Tachtig gram verdwijnt er in de knolselderijsoep.

Twijfels over de juiste wijnkeuze bij deze voortreffelijke gerechten zijn niet meer nodig. Er is een kleine hausse in boeken over de combinatie van wijn en spijs. Het meeste valt te leren uit Smaakstijlen, de nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten (Tirion, ƒ79,50) van Peter Klosse. Hij geeft de lezer de instrumenten in handen om zelf de goede combinaties te begrijpen en te vinden.

Voor het maken van de toetjes is het Handboek voor desserts (Atrium,ƒ39,95) van de Parijse kookschool Le Cordon Blue met duidelijke instructies en verhelderende foto's een veilige keus. Maar alleen al om de titel is Nigella Lawson's How to be a domestic Goddess (Chatto & Windus, ƒ107,00) zeer verleidelijk, een kloek werk tegen een forse prijs.

Maar ook als het om de prijs gaat, biedt het kookboekenaanbod een breed scala aan mogelijkheden. Tijdelijk goedkoop, tot 30 december 2000, is de reeks over buitenlandse keukens van uitgeverij BZZTôH. Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de uitgever kost elk boek uit de achtdelige serie dertig gulden. Vooral voor De Spaanse keuken van Penelope Casas en de Claudia Roden's Keuken van het Midden-Oosten levert dat een aantrekkelijke korting op. En ook nog eens een gratis flesje kruidenolie.

Voor de liefhebbers van de klassieke werken heeft de Culinaire Boekerij een mooi project geklaard. Opnieuw verschijnen het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk, de Nieuwe Franse Keuken van Paul Bocuse en voor het eerst in een Nederlandse vertaling De klasssieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan. Per stuk voor ƒ49,90, samen kosten ze ƒ149,90. Dat is twintig cent meer dan de losse delen, maar daarvoor krijg je er een cassette bij.

Een instituut is ook Elizabeth David. Met Een dame in de keuken (Lubberhuizen, ƒ54,50) is nu voor het eerst een selectie uit haar werk in Nederlandse vertaling verschenen. In het Engels is weer een nieuwe bundeling stukken uitgekomen onder de titel Is there a nutmeg in the house? (Michael Joseph, ƒ68,45).

De culinaire globetrotter verbreedt zijn horizon en zoekt het verderop dan Frankrijk en Italië. Of noordelijker, New Scandinavian Cooking, een culinaire rondreis door Scandinavië (Mo'Media, ƒ59,95) geeft recepten van jonge Scandinavische koks. Ze werken veel met vis, schaal- en schelpdieren, maar natuurlijk is er ook een recept voor rendier. Het is een uitgave over een regionale keuken, maar verschijnt desondanks in de fraaie, ingetogen internationale stijl die het trendy kookboek tegenwoordig kenmerkt. Uit Australië, de bakermat van deze stijl, komt Sidney Food (Murdoch Books, ƒ62,00) van Bill Granger. Ook Vers in de winter (Tirion, ƒ34,90) van Alistair Herdy kan met de schreefloze letters, de helder belichte foto's en het functionele wit moeiteloos in het rijtje worden geschaard.

Niet in de internationale kookboekenstijl, maar lettelijk en figuurlijk met een eigen handschrift, want geheel door Dorine de Vos getekend en opgetekend, is Feestgerechten voor verjaardagen (Fresco Press, ƒ34,90). Het bevat recepten van goedgemutste chef-koks en bruikbare tips als ,,Geef nooit ongevraagd een surpriseparty want je hormonen moeten der eige kunnen voorbereiden op festiviteiten''.

Nu we het toch over hormonen hebben: er schijnt een menopauzekookboek te zijn verschenen. Terwijl oma met culinaire wapens de opvliegers bestrijdt, kunnen de kleinkinderen Zelf gezonde en lekkere snoepjes maken (Deltas, ƒ19,90). Of veertig soorten koekjes bakken volgens de recepten uit Smullen met Poeh (Sirius en Siderius, ƒ16,50). Als dat niet verantwoord genoeg is, biedt Eerlijk is heerlijk (Productiehuis Impressant,ƒ27,50) uitkomst. Daarin brengt Evelyn de Vlieger kinderen de principes van de natuurvoeding bij. Wie een jaar of wat ouder is en toch nog iets aan de ontwikkeling van de culinaire vaardigheden wil doen heeft wat aan Basic cooking (The house of books, ƒ39,90), een Nederlandse vertaling van een Duits boek met een Engelse titel. Het kookboek in tijdschriftstijl lijkt vooral zonder veel poespas twintigers en jonge dertigers de beginselen van het koken te willen bijbrengen.

En wie helemaal niet kan koken en toch grote ambities heeft, is gebaat bij het foolproof kookboek van Charlie Trotter (Addisson Wesley Longman, ƒ 59,95), Topkoken voor Dummies.

Deze selectie kwam tot stand mede op basis van adviezen van De Kookboekhandel, Runstraat 26 Amsterdam, internet www.kookboekhandel.com, telefoon 020-6224768, e-mail info@kookboekhandel.com

    • Joep Habets