GETEKENDE HELDEN

Met The Simpsons staat Matt Groening nu al meer dan tien jaar aan de absolute top in tv-tekenfilmland. Met een aan naïviteit grenzende hoop bewerkte Fox hun wonderkind Groening om nog zo'n hit te produceren, terwijl ze natuurlijk stiekem wel wisten dat The Simpsons uniek zijn. Na drie jaren van hard nadenken was er dan opeens de sciencefictionserie Futurama. Qua tekenwerk lijkt het verdacht veel op de Simpsons (Groening: ,,Ik kan maar op één manier tekenen''), toch zijn er verschillen. Zo zijn de personages niet geel, zoals in het nucleaire dorpje Springfield en is er meer actie en driedimensionale beweging, omdat Futurama computeranimatie gebruikt.

Ook inhoudelijk tapt Groening uit een ander vaatje. Hoofdpersoon Fry is een pizzakoerier die per ongeluk in de 31ste eeuw belandt (hij wordt ingevroren, net als een van zijn vele voorgangers Buck Rogers). In `New New York' wordt hij koerier bij Planet Express en samen met zijn collega's bezoekt hij alle uithoeken van de Melkweg. Avontuur, rare aliens en het ontdekken van een toekomstige maatschappij vormen de hoofdmoot van Futurama en dat deel van de serie is ronduit geslaagd. Groening en medebedenker David Cohen bestudeerden twee jaar lang sf uit de periode tot midden jaren zeventig (daarna wordt het te ongezellig, denk aan Blade Runner of Alien).

De interactie tussen de extreem individualistische personages is moeizaam. Het is goed te merken dat er, zoals elke scenariocursus leert, lijstjes zijn gemaakt van de afzonderlijke eigenschappen. Zo is er de eenogige pilote van het ruimteschip Leela (stem van Katey Sagal, beter bekend als Peggy Bundy). Zij is goed in vechtsporten en wanhopig op zoek naar een partner. Ook `lollig' is de robot Bender. Zijn programmeur heeft hem in een moment van onachtzaamheid alle slechte menselijke eigenschappen gegeven. Een kleptomane, rokende, alcoholistische robot die gek is op robotporno; dát is grappig, hoor je de makers denken. Aanvankelijk maakte Futurama daarom een al te bedachte indruk, maar gaandeweg groeien de personages in hun rol. Hoe langer het duurt, hoe vanzelfsprekender en beter het wordt.

Futurama, op donderdagen op Fox. Officiele site: www.fox.com/futurama, zie ook: www.nnyc.com