ERYKAH BADU

Het maken van een tweede cd na een succesrijk debuut is meestal een kwelling. Hoe langer deze kwelling duurt, des te groter de kans op een teleurstellend resultaat. Dat de Amerikaanse soulzangeres Erykah Badu er drie jaar over deed om een echte opvolger te maken voor haar eersteling Baduizm was dan ook redelijk hoopgevend, te meer daar ze in 1998 ook al een live-cd uitbracht. Maar Mama's Gun overtreft alle verwachtingen: Badu heeft een meesterwerk gemaakt dat Baduizm in alle opzichten overtreft. Leed haar debuut nog onder een zekere eenvormigheid, nu laat Badu horen dat ze naast jazzy soul ook heel goed sublieme funk kan maken en aandoenlijke liefdesduetten met Stephen Marley, de zoon van Bob, kan zingen.

Met Mama's Gun bevestigt Erykah Badu haar reputatie als koningin van de `nu soul'. Haar stem is al vaak vergeleken met die van Billie Holiday, maar verder valt haar werk met niets uit het roemrijke verleden van de jazz of soul te vergelijken. Terwijl veel mannelijke `nu-soul'-collega's zwaar leunen op voorgangers als Marvin Gaye, heeft Badu met haar mengeling van jazz, soul en funk nu een volstrekt eigen geluid.

Dit unieke geluid, waarvoor ze als producer medeverantwoordelijk is, gebruikt ze in nummers die ingenieus maar nooit gekunsteld zijn. Niet alleen kent bijna elk van de 14 nummers op Mama's Gun een onverwachte wending, maar ook kan Badu composities schrijven die langzaam en meeslepend een climax bereiken. `Bag Lady' is van dit laatste het mooiste voorbeeld: het begint met zachte piepjes, het geluid van conga's en Badu die voorzichtig begint te zingen en eindigt met jubelende koorzang en een band die op volle kracht speelt.

`Bag Lady' is ook de huidige single van Erykah Badu, maar dan in een heel andere, geremixte versie. Voor deze versie, die nog eens laat horen hoe rijk aan ideeën Badu is, was jammer genoeg geen plaats meer op Mama's Gun. Nu al duurt de cd meer dan 70 minuten, maar eigenlijk is dit nog te kort. Dit is zonder meer dé soulplaat van het jaar – en wat mij betreft dé plaat tout court van het jaar.

Erykah Badu: Mama's Gun (Motown 153 259-2)

    • Bernard Hulsman