CDA wint verkiezing van radenin Twente

Het CDA blijft oppermachtig in Twente. Bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen heeft de partij wederom goed gescoord. In Denekamp behaalden de christen-democraten zelfs 60 procent van de stemmen. De partij kreeg dertien van de 21 zetels.

Denekamp wordt samengevoegd met Ootmarsum en Weerselo en krijgt 26.000 inwoners. In totaal ging 67 procent van de inwoners naar de stembus. De lokale partij, Demokraties Denekamp, verdiende twee zetels. Gemeentebelangen Weerselo behoudt één zetel. Maandag verwijderde een ambtenaar nog verkiezingsborden van deze partij.

Ook in Vriezenveen, dat met Den Ham wordt samengevoegd, blijft het CDA aanvoerder. De partij behaalde elf van de 23 zetels. De ChristenUnie en PvdA volgen met ieder vier zetels. Hier bracht 53 procent van de kiezers een stem uit. Dat was aanmerkelijk lager dan bij de vorige raadsverkiezingen.

In Rijssen, dat met Holten samengaat, streeft het CDA zelfs de invloedrijke ChristenUnie in zetelaantal voorbij. De christen-democraten kregen vijf van de in totaal 25 zetels, de ChristenUnie kwamen op vier zetels. De SGP blijft hier echter met zes zetels de grootste partij. De SGP en de RPF zijn wel de meerderheid in de nieuwe gemeenteraad kwijtgeraakt. De opkomst in Rijssen was traditiegetrouw hoog. Bijna 86 procent ging stemmen, dat ligt zelfs hoger dan bij de vorige raadsverkiezingen.

Opmerkelijk is dat in enkele Hof van Twente-gemeenten de lokale partijen fors in de lift zitten. Gemeentebelangen behaalde in Markelo zelfs 44 procent van de stemmen. In totaal kreeg Gemeentebelangen in de nieuwe gemeente, een samenvoeging van Goor, Markelo, Diepenheim, Ambt-Delden en Stad Delden, vijf van de 23 zetels. Het CDA verdiende tien zetels, PvdA en VVD volgen met elk vier. De opkomst bedroeg hier 62 procent.

De verkiezingen in Oost-Overijssel waren nodig wegens de gemeentelijke herindeling die op 1 januari van kracht wordt. Op andere plaatsen in Nederland gingen de kiezers de laatste weken al naar de stembus.