Boekenkenner Valkema Blouw (84) overleden

De boekwetenschapper Paul Valkema Blouw is afgelopen zaterdag in Amsterdam op 84-jarige leeftijd overleden. Zijn levenswerk was de twee jaar geleden verscheen Typographia Batava, het 1500 pagina's tellende repertorium van alles wat er tussen 1541 en 1600 in Nederland aan drukwerk is verschenen. Hij werkte er dertig jaar aan, in een donkere kamer van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek, dagelijks tussen drie uur 's middags en elf uur 's avonds. Hij was een avondmens, zei hij.

Paul Valkema Blouw (Dordrecht, 1916) was een autodidact in de boekwetenschap. Na het gymnasium werkte hij jarenlang als antiquaar. Herman de la Fontaine Verwey, de bibliothecaris van de Universiteit van Amsterdam, stelde hem in 1968 voor de Typographia Batava te maken. Na drie jaar was het geld op, maar Valkema Blouw ging onbezoldigd door.

Hij werd de grote Nederlandse autoriteit op het gebied van het zestiende-eeuwse boek. Dankzij het in hangmappen in zijn werkkamer opgeslagen `Apparaat van Valkema Blouw', een verzameling met duizenden kopieën van typografisch materiaal uit de zestiende eeuw, kon hij van veel anoniem drukwerk de uitgever of drukker vinden. Dat zijn levenswerk ooit af zou komen, had hij eigenlijk niet verwacht, vertelde hij in 1998 bij de verschijning van de Typographia Batava: ,,Je kunt er bij het begin van een project immers niet van uitgaan dat je tachtig jaar wordt.''

    • Arjen Fortuin