Beurs alfabetisch opgerold

Zeg eens A... Nabiedingen op ASR, Axxicon en Ahrend is op de Amsterdamse effectenbeurs nu de letter B aan de beurt. "Je komt bijna handen, ogen en oren tekort."

Middelgrote en kleinere bedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs worden in alfabetische volgorde opgerold.

"Zij worden een voor een geplukt", zegt een expert op het terrein van ondernemingsbestuur. "Eerst het bod van Fortis op ASR (verzekeringen), de overname van matrijzenmaker Axxicon, nu de slag om Ahrend (kantoormeubels en -artikelen) tussen Buhrmann, Samas – bijna omgedoopt tot Aspa – en de investeerderscombinatie Stonehaven en inmiddels zijn de opkopers bij de B en ligt er een bod op Beers (bedrijfswagens)."

En de industriële participatiemaatschappij Begemann gaat zichzelf opheffen.

Gemiddeld elke maand is er wel een middelgrote of kleinere onderneming op de beurs inzet van een fusie of overname. Beleggers die gespecialiseerd zijn in deze ondernemingen, zoals beheerder W. Burgers van Orange Fund en F. van Beuningen van vermogensbeheerder Teslin, hebben het druk. "Je komt bijna handen, oren en ogen tekort", beaamt Burgers. Het Orange Fund en Teslin hebben elk belangen in onder meer Samas, Beers en Axxicon.

De koersen van verschillende kleinere Nederlandse, maar soms wel heel Europees georiënteerde ondernemingen zijn inmiddels dusdanig gedaald, zo zeggen analisten en adviseurs, dat meerdere partijen opeens brood zien in een overnamebod. Er is gewoon sprake van escalatie, zegt een vermogensbeheerder.

De Nederlandse pensioenfondsen hebben hun beleggingen in deze categorie bedrijven grotendeels verkocht om met de komst van de euro op de financiële markten geld vrij te maken voor een Europese beleggingsportefeuille. Als zij nog in lokale Nederlandse bedrijven investeren, doen zij het liever via specialisten, zoals Orange Fund.

In hun plaats zijn andere, meer opportunistische investeerders gekomen, zoals de HAL, die nu samen met een beleggingsfonds van de familie Brenninkmeijer een bod op Ahrend overweegt. Samen bezitten zij al meer dan eenderde van de Ahrend-aandelen. HAL is ook de grootste aandeelhouder in bedrijven als baggeraar Boskalis en Vopak (chemicaliënopslag en distributie).

Een andere nieuwkomer is de familie Fentener van Vlissingen. Hun familiebedrijf SHV (energie, zelfbedieningswinkels, schrootverwerking) heeft financier NPM Capital opgekocht, die in bijna 20 beursgenoteerde bedrijven stevige aandelenbelangen heeft, waaronder Samas. Handelsmerk van de NPM is een directievriendelijke opstelling, maar financiële insiders vragen zich af of dat beleid onder de nieuwe aandeelhouder zal worden voortgezet.

"Als eerste zijn de bedrijven met een echte grootaandeelhouder opgekocht', zegt eerdergenoemde bestuursexpert. "Handelshuis Otra, softwarebedrijf Cap Gemini, onlangs medicijnengroothandel Brocacef. Nu zie je biedingen op fondsen waar een beperkt aantal grote beleggers inzit, zoals Ahrend."

Met een klein aantal grootaandeelhouders kan een bieder gemakkelijker tot zaken komen, maar het vergroot voor hetzelfde geld de kans op tegenstand. Bij Beers zijn Orange Fund en Teslin bijvoorbeeld niet tevreden over de hoogte van het bod van Scania. Zij hebben import- en autoleasebedrijf Pon Holdings benaderd of die geïnteresseerd is in hun pakketten.

"Het punt is dat de aandelen op de lokale markt zo laag zijn gewaardeerd dat er wel biedingen loskomen, maar dat die prijzen nog niets zeggen over de werkelijke aandeelhouderswaarde", zegt Burgers.

In februari deed financier Gilde een bod op Norit (waterzuivering, koolstof) van 12 euro per aandeel. Dat was een premie van 40 procent. Vorige maand legde energiebedrijf Nuon met een bod daar weer een premie op van 50 procent.

    • Menno Tamminga