Beste manager

Loyaal, correct en niet voor de poes. Dat is de indruk die Peter van Zunderd heeft gemaakt als directeur-generaal van het voetbaltoernooi Euro 2000, dat de afgelopen zomer werd gespeeld in Nederland en België. Van Zunderd is gisteren in Noordwijk gekozen tot overheidsmanager van het jaar.

Volgens een jury onder voorzitterschap van minister Zalm (Financiën) is Van Zunderd als overheidsdienaar ,,een parel aan de kroon van het openbaar bestuur''. De verkiezing vond woensdag voor de derde keer plaats. Van Zunderd streed om de eer met directeur Maarten Brabers van Staatsbosbeheer. Een derde genomineerde, de vertrekkende Amsterdamse hoofdofficier Hans Vrakking, trok zich terug. Hij heeft laten weten niet te voelen voor de verplichtingen die de uitverkiezing met zich mee brengt. Vorig jaar werd directeur E. Stoové van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gekozen. De verkiezing dient om overheidsfunctionarissen in het zonnetje te zetten.

Van Zunderd is inmiddels weer terug in zijn functie als korpschef van de politie Midden-West-Brabant in Tilburg. Af en toe geeft hij lezingen over het EK. Mede dankzij Van Zunderd verliep het Europese voetbalkampioenschap op rolletjes. Vooraf was er grote vrees voor supportersrellen, maar die bleven in Nederland uit. Alleen na de door Nederland verloren halve finale ontstonden incidenten in enkele steden, maar die wist de politie vrijwel overal in de kiem te smoren. Van Zunderd, vanmorgen in reactie op de uitverkiezing: ,,Het helpt bij het klaren van deze klus wel als je van voetbal houdt. Ik heb zelf jaren gevoetbald. Ik ben een verstokte Feyenoord-fan.''

Van Zunderd begon eind vorig jaar aan zijn tijdelijke EK-baan. Hij had meteen al het keepersgeluk van een gunstige loting, althans gezien vanuit het oogpunt van openbare orde. De gevreesde Engelse fans zaten vooral in België en ook de wedstrijd van Engeland tegen Duitsland, vooraf door hooligans al aangewezen als moeder van alle veldslagen, werd tot opluchting van de Nederlandse organisatie gespeeld in Charleroi. De Belgen mochten het vuile werk opknappen, en traden daarbij veel repressiever op dan de Nederlandse politie.

Als les trok Van Zunderd uit het EK dat de politie ,,normstellend, consequent en voorspelbaar'' moet optreden. En altijd goed in het uniform natuurlijk.

    • Arjen Schreuder