België

Carmen Thyssen-Bornemisza (vijfde) echtgenote, miss Spanje 1961 Carmen Cervera, doet daar tegenwoordig nog een eigenzinnig schepje bovenop, waarbij zij zich vooral door kleurenrijkdom laat leiden. Uit het eigen Villahermosa museum in Madrid koos zij zo'n veertig schilderijen die nu even in het mooie museum van Elsene hangen. De nadruk ligt op de periode van het impressionisme tot en met de avant-garde. Zo hangen er prachtige doeken van Gauguin en Monet, van Kandinsky, Kirchner en Nolde. De kleur in opstand - de verzameling van Carmen Thyssen-Bornemisza t/m 18 febr. Di t/m zo 10-18u in het Museum van Elsene, Jean Van Volsemstraat 71, Brussel. Inl 00-3225156421.

Carnavalkiekjes

Dat carnavalvierders zichzelf te kijk zetten, lijdt geen twijfel. Fotograaf Dominique van Huffel is gefascineerd door dit fenomeen van (ont)maskering en maakte er in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk prachtige foto's van. Wat kiekjes lijken, zijn in wezen perfect getimede opnamen van momenten waarop het masker valt en de feestvierder zichzelf juist door het contrast onbedoeld blootgeeft. De foto's hangen in het Cultureel Centrum van het Limburgse Maasmechelen en, zeer toepasselijk, in de naastgelegen cafés.

Carne Vale - foto's van Dominique van Huffel t/m 23 dec in Cultureel Centrum Maasmechelen, Koninginnelaan 42, Maasmechelen, en acht omliggende café's. Het Cultureel Centrum is ma t/m vr open van 10-12u en 13-20u, za en zo van 10-12 en 13-18u.

Exit Congo

Museum Het Afrikamuseum van Tervuren wist tot nu toe te ontsnappen aan politiek-correcte of antropologisch verantwoorde hervormingen. De 19de eeuwse opstellingen en de Eurocentrische benadering maken juist de charme uit van het museum. Maar er dreigt nu een frisse, wellicht koude wind te gaan waaien. Op de tentoonstelling ExitCongoMuseum worden de pronkstukken van het museum, die jarenlang als `Verborgen schatten' de wereld afreisden, onderdeel van een gewetensonderzoek. Antropoloog Boris Wastiau toont de geschiedenis van de collectie als die van het kolonialisme. Ook nodigde hij hedendaagse Afrikaanse en Belgische kunstenaars uit om onze vooroordelen en Eurocentristische blik eens flink te ondermijnen. ExitCongoMuseum in het Museum voor Midden-Afrika, Tervuren. Di t/m vr 10-17u, za en zo 10-18u. Inl 00-3227695211.

En verder

Made in Belgium, foto's van Harry Gruyaert vanaf 2 t/m 24 dec in het Museum voor Fotografie, Antwerpen; Kijk - 100 jaar hedendaagse kunst t/m 28 jan in het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 00-3225078200; De zeer korte liefde - fotografie t/m 24 dec in de KBC Galerij, Grote Markt 16, Brussel; Het Versierde Ego - sieraden uit de 20ste eeuw t/m 10 dec in de Koningin Fabiolazaal in Antwerpen 00-3232034204; Tony Cragg t/m 21 jan in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen 00-3232385960; Alberto Giacometti t/m 15 jan in het Kasteel van Seneffe 00-3264558992