Beleggende Ajaxfan ontziet zijn club

Clubliefde drijft de meerderheid van de beleggers in Ajax. Op de aandeelhoudersvergadering bleek gisteren dat de voetbalclub nooit een normale beursgenoteerde onderneming zal worden.

Het honderdjarig bestaan van Ajax is voor meneer Van Munster een goede reden om maar eens naar de aandeelhoudersvergadering van de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland te gaan. Niet dat hij nou zo van voetbal houdt (,,mijn vrouw is bij ons thuis de voetbalfan''), maar toen Ajax naar de beurs ging heeft hij toch een paar aandelen gekocht. En nu geeft de derde aandeelhoudersvergadering van Ajax, die gisteren werd gehouden, hem mooi gelegenheid om de Arena, het stadion waar Ajax zijn thuiswedstrijden speelt, eens van binnen te zien.

De bekentenis dat Van Munster geen liefhebber is leidt tot grote hilariteit onder het bestuur, de commissarissen en de aandeelhouders van de Amsterdamse voetbalclub. Van Munster is de uitzondering onder de bezoekers. De overigen zijn allemaal aanhangers van AFC Ajax. Zij hebben hun aandelen niet alleen gekocht om er hoge rendementen mee te behalen. Clubliefde heeft bij de meerderheid een grote rol gespeeld.

Het is geen best jaar geweest voor Ajax. De prestaties op het veld vielen zwaar tegen. Als gevolg daarvan kwamen er te weinig inkomsten binnen. De verkoop van spelers bracht weinig geld in het laatje. Dat is funest voor Ajax dat zich graag ziet als het opleidingsinstituut voor goede voetballers in Nederland. Het resultaat was een verlies van ruim 8,5 miljoen euro.

Bij een `normale' beursgenoteerde onderneming is dat reden het bestuur tijdens de aandeelhoudersvergadering ter verantwoording te roepen, maar Ajax is geen normale onderneming.

De vorige leiding van de club heeft onder druk van de supporters al lang het veld geruimd. Lang voordat de aandeelhouders hun zegje kunnen doen. De vorige trainer, Jan Wouters, werd in het voorjaar ontslagen, commissaris Hennie Henrichs vertrok tegelijkertijd, en ook algemeen directeur Frank Kales is niet meer aan de voetbalclub verbonden.

Achter de tafel in een vergaderruimte van de Arena zat gisteren dan ook de nieuwe leiding van Ajax. De nieuwe algemeen directeur van de voetbalonderneming is Arie van der Eijden, die ook een blauwe maandag in het eerste elftal heeft gespeeld. Henrichs is opgevolgd door voormalig vedette Klaas Nuninga, en Co Adriaanse heeft de onfortuinlijke Wouters opgevolgd. Alleen de voorzitter van de raad van commissarissen, Michael van Praag, zat vorig jaar al op dezelfde stoel.

Het bestuur van Ajax heeft voor de gelegenheid de trainer en technisch directeur uitgenodigd. Ze vermoeden dat de vragen van de aandeelhouders eerder over het aankoopbeleid en de technische visie van Adriaanse zullen gaan dan over de exacte inhoud van het jaarverslag. Nadat Van der Eijden het algemene beleid van het bedrijf uiteen heeft gezet en financieel directeur Jeroen Slop de inkomsten en uitgaven keurig heeft uitgesplitst, is het de beurt aan de zaal om Beenhakker en Adriaanse het vuur aan de schenen te leggen.

Het blijft verdacht rustig. Alleen Kees Mossing (,,mijn geld zit in deze club, en ook dat van mijn vrouw en kinderen'') wil van Adriaanse weten waarom hij al voordat hij zijn contract bij Willem II had uitgediend, spelers met naam en toenaam in de uitverkoop deed. ,,Daarmee is de waarde van die spelers tot nul gereduceerd,'' vindt Mossing. En hij heeft meer klachten. ,,Kan het bestuur mij uitleggen waarom ik laatst tijdens de wedstrijd de Arena niet kon verlaten, omdat de uitgang van mijn vak was afgesloten?''

Aandeelhouders van Ajax zijn betrokken. De vergadering van gisteren toonde weer eens aan dat de voetbalclub nooit een normale beursgenoteerde onderneming zal worden.

    • Douwe Douwes