Vier voetbalclubs actief in autoracerij

Ajax, Feyenoord, PSV en Vitesse stappen in de autosport. Ze nemen deel aan een initiatief van het Britse bedrijf Premier 1 Racing, dat vanaf april 2002 een race-competitie met 26 wagens in de kleuren van even zoveel Europese voetbalclubs wil gaan houden. De races, twaalf in het eerste jaar op Europese circuits, bestaan uit twee manches van 100 mijl (160 kilometer) of één uur, zonder pitstops. In het tweede jaar wordt het aantal races uitgebreid tot achttien en wil Premier 1 Racing zijn vleugels uitslaan naar Azië en Zuid-Amerika.

Onlangs tekenden Feyenoord en Vitesse een intentieverklaring, waarin de clubs hun beeldmerk ter beschikking stellen. Ajax en PSV staan op het punt om dat te doen. De `voetbalbolides' vertonen grote gelijkenis met Formule I-wagens en zijn technisch gelijkwaardig aan elkaar. De auto's worden volgend jaar door het Italiaanse Dallara gebouwd, de Judd-motoren hebben een inhoud van 4.000 cc en een vermogen van 750 paardekrachten.

De clubs, waaronder ook Manchester United, Inter, Barcelona en Real Madrid, maken geen kosten. Ze krijgen wel een vergoeding voor het gebruik van hun logo's.

Premier 1 Racing zorgt voor de wagens, de coureurs en de begeleiding. ,,Daar moeten we ons niet mee bemoeien'', zegt Chris Woerts, marketing-manager bij Feyenoord. ,,Voetbal is onze core-business.'' Belangrijke reden om aan het project mee te doen is volgens Woerts het feit dat de club daarmee ook in de zomer `in beeld' is, wanneer de voetbalcompetitie stilligt. ,,En je bindt je supporters op aan andere manier aan de club.''

Volgende week hoopt Premier 1 Racing tot overeenstemming te komen met de circuits, waaronder Zandvoort. ,,Dat vormt het sluitstuk'', zegt woordvoerder Robin Webb van Premier 1 Racing.

Feyenoord wil achter het stuur van `zijn' rood-witte wagen een coureur die bij de club past. Als het even kan een Rotterdammer.