Van Wely gedegen en rechtlijnig

Loek van Wely is door naar de tweede ronde van het FIDE-schaakwereldkampioenschap in New Delhi. De Nederlander won gisteren in de Indiase hoofdstad met zwart gedegen en rechtlijnig van de Armeniër Karen Asrian.

Landgenoot Jeroen Piket moest vandaag rapidpartijen spelen om zijn mini-match tegen de Mexicaan Gilberto Hernandez te beslissen. Piket won en plaatste zich daardoor voor de tweede ronde, die vrijdag begint.

Ook de kampioene van Nederland Zaoquin Peng was veroordeeld tot een rapidpartij. Maandag in het kampioenschap voor de vrouwen won ze nog heel gemakkelijk van de Indiase Thipsay, maar gisteren liet ze zich met zwart makkelijk overrompelen. Dat was een lelijke verrassing, want Peng staat veel hoger aangeschreven dan de Indiase.

Erika Sziva ligt er uit. Ze had maandag verloren van de Oekraïense Natalia Zjoekova en kon dat gisteren niet goedmaken. Een verre reis naar New Delhi voor maar twee dagen schaken. Dat maakt het knockout-systeem zo spannend en aantrekkelijk, zeggen de liefhebbers van extreem wrede sporten.

Als je zag hoe makkelijk Van Wely gisteren in zijn geliefde Siciliaanse verdediging in het voordeel kwam, zou je bijna denken dat hij liever met zwart speelt dan met wit en bij zijn voorbereidingen al had besloten om maandag zijn witpartij achteloos weg te gooien met een remise van 14 zetten. Gisteren koerste hij met vaste hand naar een gewonnen eindspel waarin Asrian op de zestigste zet de tijd overschreed.

Morgen moet Van Wely in de tweede ronde aantreden tegen de Roemeen Vladislav Nevednichy, een goede speler met een rating van 2.582, maar toch een maatje minder dan onze King Loek, zoals hij zichzelf graag noemt.

Piket deed gisteren met wit hetzelfde wat Van Wely een dag eerder had gedaan: niets. Het werd tegen Hernandez remise toen de strijd net goed leek te beginnen.

Het toernooi neemt afscheid van een aantal gerenommeerde schakers die zich meer van de reis zullen hebben voorgesteld. De meest prominenten waren de Oekraïener Ruslan Ponomariov en de Fransman Joël Lautier, die uitgeschakeld werden door de Vietnamees Dao en de Braziliaan Leitao.

Ponomariov was een paar jaar geleden een van de wonderkinderen van de schaakwereld. Hij is nu zeventien en er wordt nog steeds veel van hem verwacht. Lautier, een van de secondanten van Kramnik in diens match tegen Kasparov om het andere wereldkampioenschap, zal na maandenlange dienstbaarheid wel zin hebben gehad om zelf weer eens te schaken, maar hij moet nu in New Delhi zijn secondantenvak weer opvatten, want zijn echtgenote Almira Skripchenko, die voor Moldavië uitkomt, is nog in de race in het vrouwenkampioenschap. Een van de speelsters die daar werden uitgeschakeld was Nona Gaprindasjvili, oud-wereldkampioene en de eerste vrouw die een grootmeestertitel bij de mannen behaalde.

Wit Thipsay-zwart Peng

1. e2-e4 e7-e6 2. d2-d4 d7-d5 3. Pb1-c3 d5xe4 4. Pc3xe4 Pb8-d7 5. Lf1-d3 Pg8-f6 6. Dd1-e2 c7-c5 7. Pe4xf6+ Pd7xf6 8. d4xc5 Lf8xc5 9. Lc1-d2 Dd8-b6 10. 0-0-0 Lc5-d4 11. c2-c3 Ld4xf2 12. Pg1-f3 Lf2-c5 Een vreemde manier van spelen als je remise nodig hebt. Zwart heeft veel tijd verloren om een pion te winnen en daardoor wit sterke aanval gegeven. 13. Pf3-e5 Lc8-d7 14. Th1-f1 Th8-f8 15. g2-g4 Db6-c7 16. g4-g5 Pf6-d5 17. Pe5xd7 Ke8xd7 18. De2-h5 Kd7-c6 Het was al niet mooi voor zwart, maar hier staat de koning wel erg gevaarlijk.

19. c3-c4 Pd5-b4 20. Ld3-e4+ Kc6-b6 21. a2-a3 Pb4-a6 22. Dh5-f3 Zwart gaf op, haar koning is hulpeloos gestrand.

    • Hans Ree