Van der Ploeg bereid tot ingreep kabeltarief

Staatssecretaris Van der Ploeg (media) is bereid in te grijpen als de consumentenprijzen van kabel-tv exploderen. Dat heeft hij gisteren in de Tweede Kamer gezegd naar aanleiding van bezorgdheid onder kamerleden over dreigende prijsverhogingen.

De mediawet biedt de mogelijkheid tot een prijsmaatregel, zij het alleen met betrekking tot het zogeheten basispakket. Hiermee zegt Van der Ploeg impliciet dat hij weinig kan uitrichten als de prijsexplosie plaatsheeft in het standaardpakket, een uitgebreide versie van het basispakket. De woordvoerder van de staatssecretaris bevestigt dat desgevraagd.

Met betrekking tot het standaardpakket blijft de programmaraad over als toezichthouder. ,,De programmaraad adviseert zowel over het basis- als standaardpakket'', aldus de woordvoerder. De raad zou over voldoende gezag beschikken om het risico van prijsverhogingen te blijven berperken.

Vecai, de brancheorganisatie voor kabelexploitanten, waarschuwde onlangs voor hogere abonnementsprijzen als gevolg van een omstreden beslissing van toezichthouder Opta. Opta heeft kabelbedrijf Essent verplicht tot de opname in het standaardpakket van het tv-programma Muzzik van de commerciële zender MCM. Essent moet bovendien een vergoeding betalen voor Muzzik.

Vecai is bang dat andere zenders nu ook geld gaan vragen voor de doorgifte van hun programma's. Dat zou leiden tot hogere consumentenprijzen voor kabeltelevisie.

Van der Ploeg vertelde de Tweede Kamer gisteren dat het geschil tussen kabelmaatschappijen Essent en MCM wat hem betreft geen aanleiding is om paniekerig te reageren.