Straat-advocaat

,,Advocaat nodig?'' Ik krijg een kaartje in mijn handen gedrukt. Een in pak gestoken man kijkt me hoopvol aan. ,,Ongebruikelijke manier van klantenwerving'', schreeuw ik. Het is spitsuur en het verkeer raast in volle vaart om ons heen. ,,Dit doen we al zolang we bestaan.'' De man gebaart naar zijn collega aan de overkant. Elke werkdag rond twaalf uur pakken ze de drukste straat van Boekarest. Ze houden gemiddeld tien klanten per dag aan. ,,Levert het wat op?''Ik wijs naar zijn maat die moederziel alleen met een paar kaartjes op en neer loopt.

Ze scoren gemiddeld een klant per week. Meestal zijn ze in het begin wantrouwig, maar als ze voldoende tijd krijgen om hun introductie af te maken, draaien ze wel bij. ,,Wat moeten we anders? We hebben geen geld voor advertenties.'' Hij moet weg. Er komt een nieuwe klant aan.

    • Ad Kooyman