Spanning groeit na arrestaties Papoea

De autoriteiten in de Indonesische provincie Papoea zijn in actie gekomen tegen de beweging voor een `vrij Papoea'. Vanochtend werd in de provinciehoofdstad Jayapura de hoogste leider van de beweging, Theys Hiyo Eluay, gearresteerd. Gisteren al werd de secretaris, Taha M. Alhamid, aangehouden.

De arrestaties komen aan de vooravond van de plechtigheid die vrijdag in Jayapura zal plaatsvinden en waarop aanhangers van de onafhankelijkheidsbeweging de `soevereiniteit van West-Papoea' willen herbevestigen.

Het door de aanhoudingen geamputeerde Papoea-Presidium, het uitvoerende orgaan van de beweging voor een vrij Papoea, vergaderde vanmiddag over de gang van zaken op 1 december, de dag waarop in 1961 voor het eerst de Papoeavlag werd gehesen voor het gebouw van de Nieuw-Guinea Raad, het eerder dat jaar door het Nederlandse gezag geïnstalleerde parlement. De provinciale politiechef heeft voor vrijdag alleen toestemming gegeven voor `religieuze en culturele' bijeenkomsten.

De spanning in Papoea is de laatste tijd sterk opgelopen. Begin oktober vielen in het bergstadje Wamena dertig doden bij rellen die uitbraken nadat de politie de Papoea-vlag had neergehaald.

Papoea: pagina 4

    • Dirk Vlasblom