Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de uitstervende Nederlandse adel en een portret van de adellijke familie Van Wassenaer. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de oprukkende commercie en sponsoring in het onderwijs en dementie bij mensen van middelbare leeftijd. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Aandacht voor de vervroegde verkiezingen in Israël en de mogelijke terugkomst van ex-premier Benjamin Netanyahu. Verder een reportage over kindertehuizen in Moldavië. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

De zomer vam 1823: In het voetspoor van Jacob van Lennep. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.30-20.53u.

The money programme. Het smokkelen van illegale immigranten uit Azië naar Groot-Brittannië is een uitermate lucratieve bezigheid. Immigranten die hun trip overleven, kunnen het ook nog aan de stok krijgen met keiharde bendes. Afl.: The people smugglers. BBC2, 20.30-21.00u.

Per saldo. Eerste aflevering van een 14-delige serie waarin de mens achter de razendsnelle economische ontwikkelingen centraal staat.In deze aflevering portretten van een groep kansarme werkzoekenden die door de krapte op de arbeidsmarkt plotseling gewild is. Wanhopige werkgevers halen de gekste capriolen uit om werknemers te werven. Afl.: De reservebank. Ned.3, 20.53-21.22u.

House cats. Over de overeenkomsten tussen de moderne huiskat en zijn soortgenoten in het wild. Aan de orde komt het vermogen van de kat om een snelle sprint te maken, zijn tastzin en jagersinstinct. Discovery, 22.00-23.00u.

State of the planet. Slot van een driedelige serie over de enorme variëteit aan levensvormen op aarde. Door menselijk ingrijpen wordt echter de helft van alle soorten deze eeuw met uitsterven bedreigd. Welke gevolgen heeft dit voor onszelf en onze toekomst? BBC1, 22.10-23.00u.

Werelden: Amerika is net als Albanië. Slot van een tweeluik over de Albanese Shkreli-clan waarvan de helft in het moederland en de andere helft in Amerika woont. Ned.1, 22.43-23.37u.

Bewogen leven. In de voorbije twee eeuwen werden in Ierland tienduizenden jonge meisjes en vrouwen tegen hun zin opgesloten in kloosters met strenge nonnen. Ze zouden een potentiële bedreiging vormen voor de katholieke code van die tijd. Zij werden de Magdalena's genoemd, naar de zondares uit het evangelie die boete deed door Jezus' voeten te wassen. Canvas, 23.05-0.10u.

Het zal toch niet waar zijn. Slot van een tweeluik over de slavenhandel als gevolg van de burgeroorlog in Soedan. Regelmatig vinden er vanuit het noorden invallen plaats in het zuiden, waarbij vrouwen en kinderen als slaven worden meegenomen. Een Zwitserse organisatie spant zich in om de slaven vrij te kopen. Afl.: Black slaves for sale. Ned.1, 23.37-0.04u.

PRAATPROGRAMMA

Eer & geweten. De Studio Sport-presentator Mart Smeets wordt aan de tand gevoeld over de Tien Geboden. Ned.3, 21.22-21.52u.

Barend & Van Dorp. Onder meer te gast is publicist/columnist Max Pam. RTL4, 22.45-23.45u.

De leugen regeert. De Tilburgse burgemeester Johan Stekelenburg vindt dat de parlementaire journalistiek aan kracht heeft ingeboet en voorts beklagen restaurateurs zich over slordigheden in de restaurantgids Lekker. Ned.3, 23.10-23.45u.

FILM

Sky Pirates (Colin Eggleston, 1985, Australië). Karakterloze Indiana Jones-imitatie. Piloot John Hargreaves reist avontuurlijk door de tijd en probeert magische steen uit handen van slechteriken te houden. RTL5, 20.30-22.10u., met reclame.

The Frighteners (Peter Jackson, 1996, Nieuw-Zeeland/VS). Griezelfilm behoort tot het subgenre van de splatstick movie, waarin een overdaad aan bloederige special effects (splatter) gepaard gaat met de herhaling en de overdrijving van de slapstick. Circusoptocht van griezels rond de zwendelende `mediamieke detective' Michael J. Fox is tegelijk een superieure parodie op het eendimensionale moralisme van Hollywood. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Fierce Creatures (Robert Young & Fred Schepisi, 1997, Engeland/VS). Ogenschijnlijk vervolg op A Fish Called Wanda heeft alleen de cast gemeen met de komedieklassieker uit 1988: John Cleese, Kevin Kline, Jamie Lee Curtis en Michael Palin. Goeiige komedie, over een kleine Engelse dierentuin die het opneemt tegen een multinational, plaatst satirische kanttekeningen bij verschijnselen als marketingstrategieën, sponsoring en lawaaiige themaparken, maar de anarchie van weleer heeft plaatsgemaakt voor risicoloos amusement. SBS6, 20.30-22.20u., met reclame.

. Prizzi's Honor (John Huston, 1985, VS). Huston's pastiche van de maffiafilm met een amusante rolbezetting — Jack Nicholson, Anjelica Huston, Kathleen Turner — en een feilloze intrige, waarin oliedomme moordenaar in dienst van de familie Prizzi voor vrouwelijke freelance-collega valt. Canvas, 20.55-23.05u., met reclame.

. Jaws (Steven Spielberg, 1975, VS). Fameuze tweede speelfilm van Spielberg groeide uit tot de op dat moment meest succesvolle Amerikaanse film aller tijden. Griezelthriller over reuzenhaai zou in Amerika geappelleerd hebben aan de door het Watergate-schandaal ingegeven overtuiging dat autoriteiten ons voortdurend om de tuin leiden. Met Roy Scheider en Richard Dreyfuss. BBC1, 23.35-1.40u.

Meine Tochter - Deine Tochter (Werner Jacobs, 1972, West-Duitsland). Persoonsverwisselingsblijspel over conciërge die zich uitgeeft voor het hoofd der school. Morgen, ARD, 10.35-12.00u.

Houdini (George Marshall, 1953, VS). Biografische film met Tony Curtis als de boeienkoning uit de titel laat de fantasie de vrije loop. Met Janet Leigh als zijn toegewijde echtgenote. Morgen, SBS6, 14.45-16.35u., met reclame.