Rotterdamse chauffeur aangehouden

De politie heeft een nieuwe aanhouding verricht in de Dover-mensensmokkelzaak. Het gaat om een 22-jarige Rotterdammer die ervan verdacht wordt in juni Chinezen per bestelbusje te hebben overgebracht van een woning in Rotterdam naar een loods in de Waalhaven.

Vanuit die loods vertrokken op 18 juni 60 Chinezen naar Engeland, van wie er 58 tijdens de overtocht de dood vonden. Het openbaar ministerie in Zwolle, dat de aanhouding bevestigt, zoekt ook een 24-jarige Rotterdammer die geholpen zou hebben bij het transport van Chinezen naar de Waalhaven. Hij is voortvluchtig.

De twee Chinezen die de overtocht naar Dover overleefden, hebben eerder verklaard dat zij in woningen verbleven alvorens ze zondagmiddag 18 juni in groepjes naar een loods in de Waalhaven werden gebracht. Een van de Chinezen heeft verteld dat hij verbleef in een woning met het huisnummer `3A', vermoedelijk in Rotterdam. De politie wist deze woning niet eerder te achterhalen.

Naar nu blijkt is, gelijktijdig met de aanhouding van de 22-jarige Rotterdammer, huiszoeking verricht in een woning waar een aantal van de 60 Chinezen mogelijk verbleef. Onduidelijk is wat dat heeft opgeleverd. De politie had eerder problemen een relatie te leggen tussen de Nederlands-Turkse organisatoren van het transport en hun Chinese opdrachtgevers. Daarom is veel werk gestopt in het achterhalen van de woningen. Nog altijd zijn in Nederland echter geen Chinezen in het verband van het Dover-onderzoek aangehouden.

De aangehouden Rotterdammer is de zeventiende verdachte in deze zaak. Twee van hen zijn voortvluchtig, onder wie hoofdverdachte Gürsel O. In Engeland zijn drie mensen gearresteerd, onder wie de chauffeur van de Dover-rit, Perry W. Uit eerder opgemaakte dossiers is gebleken dat het onderzoeksteam over gedetailleerd bewijs beschikt. Twee verdachten hebben uitgebreide bekentenissen afgelegd en de namen van verdachte mededaders genoemd. De zitting staat gepland voor februari volgend jaar. Volgens enkele advocaten is de staat nalatig geweest in het Dover-onderzoek, omdat de politie bekend was met de gangen van enkele verdachten. Het OM zegt echter dat de politie niet wist van het geplande Dover-transport.