Roda komt voor toppositie nog te kort

In alles was Roda JC gisteren in het eigen Parkstad Limburg Stadion net de mindere van Vitesse. De Limburgse subtopper zakte daardoor na de 3-2 nederlaag terug naar de vijfde plaats, terwijl de Arnhemmers de koppositie van de eredivisie heroverden.

Roda-trainer Sef Vergoossen had vooraf de stille hoop dat zijn ploeg na de overwinningen tegen Utrecht en RBC ook tegen Vitesse voor een verrassing zou zorgen. Dat zou Roda de voorlopige aansluiting met Feyenoord, Vitesse en PSV hebben opgeleverd. Maar toen gisteren na anderhalf uur voetbal bleek dat de Limburgers tekortkomen voor de top van de eredivisie liet Vergoossen de nederlaag gelaten over zich heen komen. ,,Vitesse is verder dan wij zijn. Ze spelen het spel net iets slimmer'', sprak de Roda-coach.

Vergoossen moest constateren dat bij de club van zijn collega Ronald Koeman de ambities groter zijn. De nieuwe, sfeervolle accommodatie in Kerkrade biedt plaats aan twintigduizend mensen, terwijl in de Arnhemse Gelredome wekelijks bijna dertigduizend toeschouwers kunnen zitten. En wie meer geld heeft kan betere spelers aantrekken. Zo verruilde Roda-spits Peeters drie dagen voor de competitie voor dertien miljoen gulden Kerkrade voor Arnhem. Het leverde Peeters gisteren in Kerkrade bij elk balcontact een fluitconcert op.

Sinds de zomer van 1998 toen Vergoossen in dienst trad als hoofdtrainer van Roda JC bouwde hij aan een nieuw elftal waarin lengte en fysieke kracht een belangrijke rol spelen. Het Belgische trio Peeters, Van Houdt en Valgaeren vormde het hart van de ploeg die vorig seizoen de beker won door NEC te verslaan.

Maar Van Houdt vertrok naar het Duitse Borussia Mönchengladbach, Valgaeren ging naar het Schotse Celtic en Peeters naar Vitesse. Roda haalde van Anderlecht de spits Anastasiou en slaagde er tot de dag van vandaag niet in om een vervanger van Peeters te vinden. De afgelopen tijd posteerde Vergoossen de van een blessure teruggekeerde Deen Nygaard naast de wendbare Griek in de punt van de aanval. Een ideaal koppel vormen de twee nog niet.

,,We moeten proberen om zo lang mogelijk mee te blijven doen om de vijfde plaats'', zei Vergoossen gisteren. ,,Al met al heb ik best een behoorlijk elftal. Maar het blijft zonde dat we steeds opnieuw moeten beginnen met de bouw van een ploeg. Maar dat is nu eenmaal de realiteit bij een club als Roda.''

Bij een club die alleen vooruit komt door slim te verkopen en handig in te kopen is geen plaats meer voor regionale sentimenten. Zo was Van der Luer gisteren de enige Limburger in het elftal van Roda en blijkt niemand heimwee naar Kaalheide te hebben. ,,Voor een regioteam is geen plaats'', sprak Vergoossen stellig. ,,In Europa moeten we de grenzen wegdenken. De mensen moeten zich identificeren met de club en met de stijl van voetballen. Of er nu wel of geen Limburgers meedoen maakt niet. Bij Heerenveen hoorde je ook niemand over het gebrek aan Friezen toen ze zich kwalificeerden voor de Champions League?''

Zover is Roda nog lang niet. Na een moeizaam begin van de competitie en met name een ontluisterend optreden in het UEFA-Cuptoernooi waarin het werd uitgeschakeld, veroverde de ploeg geruisloos een plek in de subtop van de eredivisie. Tegen ploegen als Ajax en Feyenoord en gisteren tegen Vitesse heeft het elftal toch weinig in te brengen. Overmorgen krijgt Roda opnieuw een kans om zich tegen de top van de eredivisie te bewijzen als PSV naar Kerkrade komt.

In een boeiende, maar matige wedstrijd kreeg Roda in beginfase twee vrije trappen op de rand van het strafschopgebied en een open schietkans. De kansen waren niet aan de Limburgers besteed. In de negentiende minuut opende Vitesse-aanvaller Sikora tot ontzetting van de 12.500 toeschouwers de score na een blunder van de zwak spelende Roda-doelman Roorda.

In de tweede helft ging Roorda opnieuw niet vrijuit toen Zongo na een scrimmage 2-0 maakte. Even leek Roda terug te komen, toen in de 60ste minuut een kopbal van Anastasiou via de paal en doelman Zoetebier in het doel verdween. Acht minuten later besliste Kreek echter het duel door met een kopbal 3-1 te scoren. Dat Anastasiou twee minuten voor tijd zijn negende treffer van het seizoen maakte was van weinig belang meer.

    • Koen Greven