Reed Elsevier komt met emissie van 4,4 miljard

Uitgeverij Reed Elsevier is vanochtend begonnen met een plaatsing van nieuwe aandelen die ongeveer 2 miljard euro (4,4 miljard gulden) moet opleveren. De emissie is bedoeld voor de financiering van de recente overname van onderdelen van Harcourt, een Amerikaanse educatieve uitgever waar Reed Elsevier meer dan 11 miljard gulden voor betaalt. Dat heeft het Brits-Nederlandse bedrijf, dat met Reed een beursnotering heeft in Londen en met Elsevier een notering in Amsterdam, vanochtend bekendgemaakt.

De aandelen worden alleen geplaatst bij institutionele beleggers als verzekeraars, beleggingsfondsen en pensioenfondsen. Het gaat om 57,6 miljoen nieuwe aandelen Elsevier, ongeveer 8,6 procent van het aantal uitstaande aandelen. Er is een optie op de verkoop van nog eens 8,7 miljoen aandelen Elsevier. Het aantal nieuwe aandelen Reed bedraagt 99 miljoen, plus een optie op 14,9 miljoen. De koers van Elsevier daalde vanochtend met bijna 5 procent na het nieuws. In de loop van de ochtend volgde licht herstel.

De uitgever maakte vanochtend de benoeming bekend van een tweede Nederlander in de raad van bestuur. De 43-jarige Gerard van de Aast, afkomstig van computerproducent Compaq, gaat de divisie zakelijke uitgaven (business to business) leiden. Daartoe behoren de vaktijdschriften en de vakbeurzen van de uitgever. De twee andere divisies zijn wetenschappelijke uitgaven, geleid door de Nederlander Derk Haank, juridische uitgaven en eductieve uitgaven.