Rechter stelt geduld van Gore op proef

Al Gore moet tot zaterdag wachten voordat de rechter in Florida wil ingaan op de vraag of alle 13.800 omstreden stemmen alsnog kunnen worden geteld. Deze nieuwe tegenslag is het begin van een race tegen de klok.

In een tweede televisie-optreden binnen vijftien uur deelde de Democratische presidentskandidaat gistermiddag mee dat hij de rechter met spoed had gevraagd zelf de telling ter hand te nemen van de biljetten in Miami Dade en Palm Beach die door de machine niet als uitgebrachte stem zijn herkend.

Republikeinse kandidaat George W. Bush stelde extra advocaten aan om hem in de nu bijna veertig lopende rechtszaken te kunnen vertegenwoordigen. Zij eisten meer tijd om zich voor te bereiden op de sleutelzaak, die van Gore tegen de verkiezingsuitslag in Florida. Voorlopig kregen zij hun zin. De rechter wil eerst horen hoe hij kan uitmaken wat de bedoeling van de kiezers is geweest. Hij zet de behandeling van de hoofdkwestie zaterdag pas voort. Voor het geval hij alsnog besluit tot telling, heeft hij de twee kiesdistricten vast opgedragen de omstreden stembiljetten en twee prikkaart-stemmachines, vóór vrijdag bij de rechtbank in Tallahassee af te leveren.

Gore verwijt de Bush-campagne het `opwerpen van procedurele wegversperringen' om het tellen van de cruciale stemmen te voorkomen. Bush verwijt de Gore-campagne eindeloze verzoeken om hertellingen die de nu al met éénderde bekorte overgangsperiode naar een nieuw presidentschap nodeloos hinderen. In Washington ging kandidaat vice-president Dick Cheney verder met het treffen van voorbereidingen voor een Bush-regering. Alle tot nu toe genoemde namen werkten ook voor de regering van president Bush senior.

Voor de Democraat is de klok de grootste vijand. Op 12 december moet iedere staat laten weten welke kiesmannen naar de het nationale Kiescollege worden gestuurd. Dat College van Kiesmannen wijst op 18 december de nieuwe president aan. De Republikein is winnaar met 537 stemmen volgens de zondag vastgestelde officiële uitslag in Florida. Gore vecht die uitslag aan omdat duizenden geldige stemmen niet zijn geteld. Hij moet zo snel mogelijk vooruitgang boeken bij diverse rechters. Anders dreigt het Amerikaanse publiek hem als een slechte verliezer te zien. De Democraten in het Congres steunen Gore voorlopig wel. Steun ontvangt hij ook uit andere hoeken van zijn partij. Zo zouden vanmiddag omstreeks zes uur Nederlandse tijd vier Democratische gouverneurs een verklaring afgeven in het gebouw van de Senaat.

De Bush-campagne diende gisteren haar schriftelijke pleidooi in bij het federale Supreme Court. Dat behandelt vrijdag de zaak die Bush heeft aangespannen tegen het vonnis van het hoogste Hof van Florida. Volgens Bush ging dit Hof op de stoel van het parlement van Florida zitten, en moet het federale Hof het handmatig tellen alsnog verbieden. Daarmee zou het een eind maken aan alle juridische onzekerheid. De advocaten van Gore stellen dat het Supreme Court in Washington het toetsen van de verkiezingswetten van Florida kan overlaten aan Florida. Het federale Supreme Court besloot gisteren, na sterke aandrang van de media, dat vrijdag voor het eerst een geluidsband van de zitting wordt vrijgegeven. De volledige tekst komt ook snel beschikbaar. Het Hof houdt zich aan de vaste praktijk dat directe radio- en tv-berichtgeving niet wordt toegelaten.

Dossier Amerikaanse verkiezingen: www.nrc.nl

Letterlijke tekst tweede tv-toespraak Gore:

www.usnewswire.com/

topnews/Current_Releases/

1128-124.html

    • Marc Chavannes