Ranzig acteerduel voor twee sterren

In de Amerikaanse film Under Suspicion wordt een rijke advocaat (Gene Hackman) van de verkrachting van en de moord op twee meisjes verdacht omdat hij een jonge vrouw heeft, omdat hij vaak naar de hoeren gaat, omdat hij dol is op zijn jonge nichtje en omdat hij met zijn jonge vrouw geen seks heeft. We komen deze dingen te weten tijdens een verhoor van de advocaat door een politieagent (Morgan Freeman) en elke onthulling doet de agent meer in de schuld van de advocaat geloven. De film gaat ervan uit dat dit met de kijker ook gebeurt en dat de eventuele onschuld van de man dan als een grote verrassing zal komen. Het is een veronderstelling die mij het klamme zweet deed uitbreken. Under Suspicion is bijna net zo'n ranzige film als 8 mm of The General's Daughter en al die andere Amerikaanse films waarin dat wat verafschuwd wordt, het vermoorden en verkrachten van meisjes of jonge vrouwen, tegelijkertijd moet prikkelen. Het lijkt wel een deel uit een serie. In Under Suspicion worden de verkrachte meisjes weer heel lieflijk in beeld gebracht. Hackman mag in een flashback zelfs nog een lok haar aanlokkelijker neervleien.

Under Suspicion was bedoeld als een acteerfeest voor de sterren Gene Hackman en Morgan Freeman, die de film ook hebben geproduceerd. De film is een remake van de Franse thriller Garde à vue, waarin Lino Ventura en Michel Serrault konden schitteren. Er komt in de remake weinig van het feest terecht. De twee acteurs brengen te weinig tijd door op het politiebureau om tijdens de verhoorscènes hun kunnen te etaleren. Misschien was regisseur Stephen Hopkins bang dat zijn film dan op toneel zou gaan lijken. Om dat te voorkomen zitten er erg veel lange flash-backs in de film en komen we ook vaak buiten het politiebureau, dat om de sfeer te verhogen nu in Puerto Rico staat. Om de sfeer nóg meer te verhogen is het daar ook nog eens carnaval.

Het enige interessante van de film is een foefje in de flashbacks. Morgan Freeman kan zomaar in de herinneringen van Gene Hackman rondlopen. Maar dit mooie idee levert niet veel meer op dan dat de twee mannen dan samen naar het lichaam van een van de verkrachte meisje gaan staan kijken. O, wat ziet ze lief en onschuldig uit in haar wijde T-shirt.

Under Suspicion. Regie: Stephen Hopkins. Met: Gene Hackman, Morgan Freeman, Thomas Jane, Monica Bellucci. In: 17 theaters.

    • Bianca Stigter