`President Koetsjma gaf bevel tot moord'

Een Oekraïense oppositieleider heeft president Leonid Koetsjma gisteren beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van een kritische journalist; hij zou opdracht hebben gegeven tot de moord op de journalist.

Aleksandr Moroz, leider van de socialistische partij en oud-voorzitter van het parlement, zei gisteren tegen het Russische persbureau Interfax in het bezit te zijn van een geluidsband met een gesprek van Koetsjma met minister van Binnenlandse Zaken Joeri Kravtsjenko en de chef van de presidentiële staf, Vladimir Lytvyn. De kwaliteit van de geluidsband is uiterst slecht en veel van wat wordt gezegd is niet te verstaan; de band bevat ook geen verwijzingen naar de vermiste journalist. Maar Moroz zei gisteren dat een gedetailleerd onderzoek zal aantonen dat het bij het gesprek gaat om ,,het bevel'' om de journalist Georgi Gongadze om het leven te brengen en om ,,het verslag van de uitvoering'' van dat bevel.

Moroz zei de band te hebben gekregen van een niet nader genoemde officier van de inlichtingendienst; buitenlandse deskundigen zouden de authenticiteit hebben bevestigd.

De 31-jarige Gongadze verdween op 16 september in Kiev. Hij leidde het blad Oekrainskaja Pravda en werkte ook voor het onafhankelijke radiostation Kontinent. Hij stond bekend om zijn onthullingen over corruptiezaken. Begin deze maand vond de politie een onthoofd lijk in een bos bij Kiev. De politie onderzoekt nog of het gaat om Gongadze's lichaam; zekerheid is daarover nog niet. Een later in hetzelfde bos gevonden menselijk hoofd was, zo is inmiddels gebleken, van een vrouw.

Koetsjma heeft de beschuldigingen van Moroz onmiddellijk afgedaan als ,,insinuaties, laster en beledigingen''. Zijn stafchef Lytvyn kondigde aan een aanklacht tegen Moroz in te dienen.