Overvallers vuren op politie

Twee vluchtende, gewapende overvallers van een supermarkt in het centrum van Amsterdam hebben vanmorgen in een wilde achtervolging het vuur op de politie geopend. Bij de schotenwisseling tussen politie en overvallers is een overvaller in zijn been geraakt. Naar verluidt is ook een omstander geraakt, maar de politie kon dat rond het middaguur nog niet bevestigen.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie betraden twee gemaskerde mannen vanochtend rond tien uur via de achteruitgang de Food Plaza in het centrum van Amsterdam. Een beveiligingsman kreeg een vuurwapen tegen zijn hoofd gedrukt, vervolgens werd de bedrijfsleider bedreigd en gedwongen de kluis te openen. Met enkele duizenden guldens verlieten de overvallers de supermarkt aan de voorkant. Op de Rozengracht stond een bestelbusje van een loodgietersbedrijf met daarin de bestuurder. Deze bestuurder werd ook met een vuurwapen bedreigd en uit zijn auto gegooid.

Volgens de woordvoerder had de politie de overvallers toen al in de gaten en heeft de politie, onder wie commissaris van de binnenstad Ad Smit, de achtervolging ingezet. Een overvaller hing half uit de auto en schoot met een automatisch wapen op de politie. In de auto van commissaris Ad Smit zitten kogelgaten. Op de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam-West wilde de politie de auto met de overvallers klemrijden. De auto klapte tegen een vuilniswagen. Een overvaller stapte uit en richtte zijn wapen op de politie. De politie schoot onmiddellijk, waarop de overvaller plat op de grond ging liggen. De tweede overvaller ging ook liggen, maar stond toch weer op en richtte met zijn wapen op de politie en ging ervandoor. Op dat moment heeft de politie hem in zijn been geschoten. De geldbuit heeft de politie inmiddels weer terug.