On-Nederlands gevecht om muurbloempjes

Op de beurs zag niemand Ahrend en Samas (kantoormeubels én -artikelen) staan. Totdat zij wilden fuseren. Nu hebben een rivaal en een beleggerskongsi andere plannen met de fusiepartners.

Wat acht weken geleden begon als een simpel `moetje' is nu een schaakpartij op drie borden geworden met vijf deelnemers die kan uitmonden in een on-Nederlandse strijd om de macht in twee beursgenoteerde bedrijven.

Begin oktober wilden Ahrend en Samas de grote stap voorwaarts in Europa maken. Na negen maanden praten waren zij eruit: krachtenbundeling in hun twee kernactiviteiten, de productie van kantoormeubels en de verkoop van kantoorartikelen. Beleggers zagen hen tot dan toe niet staan, de beurskoers was ingezakt. Zij moesten toch wat.

Hun wat tweeslachtige offensief is inmiddels verpieterd. Aartsrivaal Buhrmann, die al marktleider is in de verkoop van kantoorartikelen in de VS heeft ook vergelijkbare Europese ambities en deed een 50 procent hoger tegenbod op Ahrend én Samas. Een groep beleggers met ongeveer de helft van de aandelen van Samas wil iets anders dan een fusie met Ahrend.

En gisteren meldde zich een onverwachte vijfde partij, die zelfs een concreet bod zegt te overwegen: Stonehaven, een gelegenheidscombinatie van twee grote beleggers in Ahrend, die al ruim 33 procent van de aandelen zegt te bezitten. Stonehaven bundelt de belangen in Ahrend van twee familiebeleggers, HAL (familie Van der Vorm) en Egeria (C&A familie Brenninkmeijer). Volgens de laatste meldingen had HAL bijna 22 procent van de Ahrend-aandelen en Egeria 5 procent.

Hoeveel geld Stonehaven wil bieden is onduidelijk, al zou Ahrend dat volgens een insider wel weten. Zoals Ahrend ook op 7 november al een brief heeft gekregen en daar op 9 november op heeft geantwoord, zonder daar de buitenwereld over te informeren.

Dat iemand aan het kopen was op de effectenbeurs was kenners niet ontgaan. De omzetten in aandelen Ahrend zijn hoger dan gewoonlijk, net als bij Samas.

Al kopen deze beleggers, zeggenschap kunnen zij niet krijgen. Bij Ahrend én Samas is het stemrecht op de aandelen in de handen van stichtingen die in naam onafhankelijk zijn, maar in de praktijk meestal niet tegen het bestuur van de onderneming stemmen. En twee weken geleden hebben beide ondernemingen ook nog eens aparte aandelen uitgegeven aan weer andere stichtingen, die een overname door een derde partij moeten verijdelen.

Vanochtend liepen de koersen van Buhrmann, Ahrend én Samas licht op, een signaal dat marktpartijen ook niet weten wat de afloop is. Mocht Buhrmann bijvoorbeeld een bod van Stonehaven willen overtreffen, dan moet zij of extra eigen aandelen uitgeven of extra geld lenen. Dat zijn geen koersopdrijvende argumenten.

Wat gaat er gebeuren?

Ahrend en Samas komen, als alles volgens plan verloopt, vrijdag met hun officiële biedingsbericht waarin zij de (financiële) voordelen van de fusie beargumenteren. De kans van slagen is inmiddels minimaal. Het was al de vraag of de helft van de beleggers van Samas hun stukken zou aanbieden. Nu is ook duidelijk dat eenderde van de Ahrend-effecten niet wordt aangemeld. Daardoor wordt het onmogelijk om noodzakelijke statutenwijzigingen door te voeren.

Samas blijft onder vuur van het bod van Buhrmann, maar Ahrend kan ontsnappen, dankzij HAL en Egeria. De Ahrend-directie kan echter pas een voorkeur uitspreken voor HAL cum suis als de fusie met Samas definitief mislukt, tot die tijd is Samas de exclusieve partner. HAL weigerde tot nu om avances te doen aan bedrijven als de directie daar niet mee instemt.

De vraag is echter of HAL twee hindernissen kan overwinnen. Gezien het pensioen van Ahrend-directeur H. Koenders is nieuwe leiding snel noodzakelijk. Verder is het de vraag of HAL niet teveel betaalt als zij het bod van Buhrmann overtreft, maar niet de kostenreducties (gezamelijke inkoop, sluiting hoofdkantoor) kan boeken die een concurrent wel kan realiseren.

    • Menno Tamminga