McDonald's Riad steunt Palestijnen

Temidden van een aanzwellend koor van oproepen tot een Arabische boycot van Amerikaanse producten hebben de restaurants van de Amerikaanse fastfoodgigant McDonald's in Saoedi-Arabië besloten geld te geven aan Palestijnse ziekenhuizen.

De Saoedische McDonald's, zestig in totaal waaronder twee in Mekka, schenken gedurende de islamitische vastenmaand Ramadan één riyal (bijna 70 cent) per verkochte maaltijd aan de ziekenhuizen. De Ramadan begon maandag in Saoedi-Arabië.

,,De noodzaak om onze broeders in Palestina te steunen heeft ons ertoe gebracht deze campagne te lanceren'', aldus prins Misha'al bin Khaled, een lid van de Saoedische koninklijke familie, tegenover de in Londen verschijnende, door Saoedi-Arabië betaalde krant Asharq al-Awsat.

Prins Misha'al leidt een van de twee bedrijven, Riad International Catering Corp., die de Saoedische McDonald's bezitten. Hij verwachtte dat de actie, waaraan de andere eigenaar van de McDonald's, Reda for Foodservices, ook meedoet, ongeveer 400.000 riyal zal opleveren. Een woordvoerder van het bedrijf voegde eraan toe dat de campagne ,,zuiver humanitair'' van aard was.

In verscheidene Arabische landen en op internet lopen anti-Israëlische sentimenten hoog op, en deze stralen ook uit naar het Westen en in het bijzonder de Verenigde Staten wegens vermeende blinde steun aan Israël in de botsingen met de Palestijnen. In Saoedi-Arabië hebben islamitische predikers er bij de gelovigen op aangedrongen Amerikaanse producten te mijden. ,,Mijn zoon bracht een op school verspreid pamflet mee naar huis waarop scholieren werd gevraagd Amerikaanse restaurants te boycotten'', aldus een Saoedische inwoner van Riad. ,,Hij komt niet langer bij McDonald's.''

De Saoedische kroonprins Abdullah heeft de Verenigde Staten, een nauwe bondgenoot van Saoedi-Arabië, herhaaldelijk gekritiseerd wegens hun opstelling in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Abdullah zelf heeft 250 miljoen dollar gestort in een fonds ter ondersteuning van de Palestijnse opstand.