Koersval Nasdaq sleept Damrak mee

De koersval op de Nasdaq bepaalde vanochtend de stemming op beurs van Amsterdam. De technologieaandelen vormden wederom de kopploeg van de dalers onder de hoofdfondsen.

UPC was veruit de grootste verliezer vanochtend. De kabelexploitant daalde 8,6 procent naar 13,03 euro. UPC, veruit het beweeglijkste aandeel onder de hoofdfondsen, reageert wel vaker zeer extreem op uitslagen van de Nasdaq. Vanmorgen speelde er echter ook bedrijfsnieuws mee. UPC neemt voor een half miljard euro de kabelactiviteiten van het Duitse Telecolumbus over. De huidige eigenaar van Telecolumbus, Deutsche Bank, verstrekt UPC ook een lening van 400 miljoen euro om de overname te financieren. Vorige week nog verloor UPC een kwart van zijn beurswaarde toen een analist twijfels uitte over de kredietwaardigheid van het bedrijf. Het feit dat Deutsche Bank bereid is een lening aan UPC te verstrekken, zou een geruststelling kunnen betekenen voor beleggers die twijfelen aan de financiële positie van het bedrijf. Gezien de forse daling van het aandeel ziet de markt de overname door UPC echter eerder als een extra wissel die op de financiële positie van het bedrijf wordt getrokken.

Ook fondsen als ASM Lithography, Philips en Getronics moesten inleveren. De AEX-index stond voor de tweede dag op rij stevig onder druk als gevolg van de dalende technologiekoersen. De beursgraadmeter zakte 0,6 procent naar 657,88 punten.

Volgens handelaar W. van Baal van Eureffect Stockbrokers wordt de daling van met name de Nasdaq veroorzaakt doordat steeds meer professionele beleggers technisch handelen. Ze proberen de markt te `lezen' aan de hand van grafieken daaruit wetmatigheden te destilleren. Van Baal denkt dat de Nasdaq nu door een zogenoemde technische bodem heen is gezakt, en de Nederlandse aandelen delen in de malaise.

De euro begint langzaam maar zeker omhoog te kruipen. Tekenen dat de groei van de Amerikaanse economie begint af te nemen leiden tot een toenemende vraag naar de Europese eenheidsmunt. De euro stijgt al bijna een week ten opzichte van de dollar. Om 12.00 uur kostte een euro 0,8634 dollar.

Doordat de Amerikaanse economie af lijkt te zwakken beginnen er geruchten de ronde te doen over een verlaging van de rente. Normaal gesproken is dat goed nieuws voor de Nederlandse financiële sector. De financials stonden vanochtend echter onder druk. Zij behalen immers een groot deel van hun omzet in de Verenigde Staten, en een daling van de dollar betekent margedruk voor bedrijven als ING, ABN Amro, en Aegon. Kennelijk hadden de beleggers vanochtend meer oog voor dat laatste effect. Ook brouwer Heineken haalt een groot deel van zijn omzet in Amerika. Dat Heineken vanochtend echter steeg wijt Van Baal aan de aanstaande beursnotering van concurrent Interbrew. ,,Vaak zie je dat er dan ineens veel aandacht komt voor zo'n sector.''