Jack Welch opvolgen, kan dat?

Wie kan in de schoenen treden van de meest geprezen Amerikaanse manager, Jack Welch van General Electric? Maandag presenteerde GE Jeffrey Immelt als zijn opvolger.

De nieuwe topman van General Electric, de 44-jarige Jeffrey Immelt is nu nog hoofd van medische systemen van GE, een divisie met een omzet van 7 miljard dollar. Hij zal over ruim een jaar aan het hoofd komen te staan van een bedrijf met een omzet van 130 miljard dollar.

Wall Street wedde al maanden op Immelt en was niet verbaasd over de benoeming. Welch denkt dat hij het kan en Immelt zelf reageerde bescheiden: ,,Dezelfde normen en waarden voor de productie zullen gehandhaafd blijven, daar hoeft niets aan te veranderen.''

GE is een conglomeraat van de oude stempel dat alles maakt van gloeilampen tot locomotieven, plastic auto-onderdelen, wasmachines en turbines tot creditcards. Het is een uitzonderlijk goed presterend bedrijf dat een geliefd object is van managementboeken maar ook van beleggers.

Jack Welch is al twintig jaar de bewonderde topman van GE. Zijn laatste slag was de overname van Honeywell enkele weken geleden, waardoor hij besloot in plaats van in april pas volgend jaar december te vertrekken.

Jeffey Immelt was een van de drie finalisten voor de opvolging. Welch had de drie in juni geselecteerd en ze aan het hoofd van hun divisies geplaatst om ze te testen. James McNerney (vliegtuigmotoren) en Robert Nardelli (generatoren) hebben het niet gehaald. Ze zullen waarschijnlijk ontslag nemen, zoals dat gebruikelijk is bij veel Amerikaanse bedrijven.

Zo ging het ook toen Welch zelf in 1980 de race won ten koste van twee mededingers. Immelt heeft zich bewezen bij Medical Systems waar hij sinds 1997 werkzaam is. Daarvoor zat hij bij marketing en toen hij bij GE kwam begon hij bij huishoudelijke apparaten en later bij plastics.

Jeffrey Immelt werkt al 18 jaar bij GE. Zijn vader werkte er 38 jaar. Men ziet Immelt qua karakter als een tegenpool van Welch.Immelt is een leider die consensus zoekt, terwijl Welch bekendstaat als autoritair en keihard. Immelt heeft nog een jaar om de fijne kneepjes te leren van de baas. Dan moet hij het diepe in.

Kan hij wel net zulke boude, riskante beslissingen nemen als Welch en net zo succesvol zijn? Hij mist de ervaring en dus de geloofwaardigheid en lastiger nog, hij heet geen Jack Welch. Jack Welch opvolgen lijkt een onmogelijke taak en het is een eer die je niemand zou toewensen.

    • Lucas Ligtenberg