Israël kiest in mei, Palestijnse kwestie inzet

Israël krijgt vervroegde verkiezingen met de Palestijnse kwestie als inzet. Premier Ehud Barak verraste gisteren vriend en vijand door in te stemmen met voorstellen ter ontbinding van de knesset, ingediend door de oppositiepartijen. De verkiezingen zijn in mei.

Ariel Sharon, de leider van de Likud-oppositie, heeft Barak vanmorgen opnieuw voorgesteld een noodregering van nationale eenheid te vormen. Eerdere pogingen daartoe liepen gisteren vast op de weigering van Barak om Sharon een vetorecht te geven in het vredesproces met de Palestijnen. Voor de tv verdedigde Barak niet alleen de staat van dienst van zijn regering, maar ook het voortzetten, ondanks de intifada, van het vredesproces met de Palestijnse leider, Yasser Arafat. ,,Ik kan geen veto aanvaarden. Ik kan me niet losmaken van het vredesproces. Het gaat om de toekomst van Israël'', zei Barak. Sharon verklaarde kort daarna dat ,, vrede Baraks obsessie is. Daar doet hij alles voor.''

Aan Baraks premierschap is ruim vijftien maanden na zijn grote verkiezingszege op de Likud-premier Benjamin Netanyahu in feite een einde gekomen, hoewel hij er gisteren voor terugdeinsde meteen af te treden. Daarmee heeft hij het record gebroken van Netanyahu, die het minder dan 36 maanden volhield. Naar alle waarschijnlijkheid treden Barak en Netanyahu opnieuw in het strijdperk voor het premierschap. Naar de stemming in Likud te oordelen zal Netanyahu Sharon weer vervangen als leider van de grootste oppositiepartij. De positie van Barak als leider van de Arbeiderspartij wordt niet serieus bedreigd. Barak stuurt aan op een deelakkoord met Arafat dat hij als troefkaart in de verkiezingscampagne tegen Netanyahu wil uitspelen omdat de meerderheid van de Israëlische bevolking ondanks de intifada vrede wil. Geheime onderhandelingen met Arafat lopen. Israëlische commentatoren voorspellen bij aanhoudend Palestijns geweld een buitengewoon felle verkiezingscampagne die het Israëlische volk nog dieper zal verdelen dan reeds het geval is.

    • Salomon Bouman